Nu mai mâncați roșii dacă aveți această afecțiune medicală. Cât de rău poate fi să te bucuri de o roșie suculentă și coaptă? Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA (USDA), o roșie roșie crudă, de mărime medie, conține 12,3 mg de calciu, 13,5 mg de magneziu, 29,5 mg de fosfor și 292 mg de potasiu.
Nu mai mâncați roșii dacă aveți această afecțiune medicală. Vă pot agrava boala
Nu mai mâncați roșii dacă aveți această afecțiune medicală. Cât de rău poate fi să te bucuri de o roșie suculentă și coaptă? Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA (USDA), o roșie roșie crudă, de mărime medie, conține 12,3 mg de calciu, 13,5 mg de magneziu, 29,5 mg de fosfor și 292 mg de potasiu.
În timp ce multe alimente își pierd o parte din valoarea nutrițională atunci când sunt gătite, roșiile se țin bine de vitaminele și mineralele lor. Când sunt gătite, acele 292 de miligrame de potasiu scad la doar la 268 mg.
Ar trebui evitate mai ales de cei cu ulcer gastric
Deși sunt un fruct sănătos, care îmbunătățește gustul unei tocane sau al unui sandviș, există unele cazuri în care roșiile ar trebui evitate, mai ales de cei care au ulcer gastric. După cum precizează HealthDigest, Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și de Rinichi (NIDDK) raportează că aproximativ 1% până la 6% dintre americani sunt afectați de ulcer gastric sau ulcer peptic, care nu este același lucru cu gastrita.
Dintre toate cauzele ulcerelor de stomac sau a rănilor care se dezvoltă în mucoasa stomacului, utilizarea anti-inflamatoarelor sau infecția bacteriană cu H. pylori sunt cel mai adesea responsabile. Persoanele care fumează, adulții în vârstă sau cei care au antecedente de ulcer peptic tind să fie mai predispuși la această afecțiune.
Pentru unele persoane, ulcerele pot veni cu simptome gastrointestinale incomode, iar anumite alimente pot înrăutăți lucrurile. Aici intră și roșiile.
Roșiile pot fi prea acide pentru cei care suferă de ulcer gastric
Deși unii pacienți sunt asimptomatici, persoanele cu ulcer gastric pot prezenta dureri abdominale, balonare, greață, eructații sau senzații de sațietate excesivă, după masă. Potrivit Medical News Today, se crede că o acumulare de acid în tractul gastrointestinal contribuie la dezvoltarea ulcerului peptic.
Alimentele cu o concentrație mare de acid se adaugă și mai mult la această acumulare de acid, iar roșiile sunt unul dintre aceste alimente.
Consumul de roșii ar putea crește riscul de a dezvolta ulcer gastric, dar pot agrava și simptomele celor care au deja ulcer. Anumite medicamente pe bază de prescripție medicală, cum ar fi inhibitorii pompei de protoni sau blocanții H2, pot fi utilizate pentru a accelera vindecarea și a reduce producția de acid gastric.
Cu toate acestea, experții afirmă că produsele din tomate pot contracara efectele acestor medicamente, provocând simptome asemănătoare arsurilor la stomac. De asemenea, în categoria fructelor foarte acide pe care ar trebui să le evitați intră și lămâile, grapefruitul și portocalele.
Ai ulcer? Încearcă aceste alimente în locul roșiilor
Poate că pentru unii, roșiile provoacă balonare sau disconfort, dar alte persoane le pot tolera foarte bine. În plus, WebMD observă că nu există nicio cercetare definitivă care să sugereze că roșiile sau citricele au un impact negativ asupra ulcerelor de stomac. Dacă roșiile vă provoacă în mod frecvent probleme cu burtica, excludeți-le din dietă! Cu alte cuvinte, ascultă-ți instinctul!
Există alimente de care beneficiază persoanele cu ulcer gastric. Aici intră alimente care conțin probiotice, cum ar fi tempeh, kimchi sau iaurt, mai ales dacă ulcerul peptic este legat de o infecție cu H. pylori. De asemenea, cartofii dulci pot fi de ajutor, deoarece conținutul de vitamina A poate ajuta la protejarea sau vindecarea ulcerelor existente. Spre deosebire de roșii, ardeiul gras roșu este o altă alegere excelentă, deoarece poate avea proprietăți de protecție împotriva ulcerelor gastrice.