Carnea de pui trebuie păstrată în anumite condiții, atunci când o punem la congelator. Salmonela şi listeria sunt exemple de bacterii care supraviețuiesc la temperaturi de minus 20 de grade Celsius. Ele pot infecta, în lanț, alimentele păstrate la rece.
Este interzis să depozitezi carnea de pui lângă alte alimente
Aceste bacterii pot provoca infecțiile digestive grave. În acest context, specialiștii au explicat că trebuie să fim atenți atunci când punem carnea la congelator.
Conf. dr. ing. Gabriela Isopencu, de la Facultatea de inginerie chimică și biotehnologii, a explicat că acest aliment nu trebuie amestecat în congelator cu verdeața.
Ele trebuie plasate cât mai separat, în rafturi separate și în pungi bine izolate. În caz contrar, bacteriile se pot răspândi.
„Este o carne de găină – astea două. Asta este verdeața care a stat lângă găină și dacă vedeţi verdeața s-a infestat mult mai repede de la găină. Dau un exemplu că nu trebuie să le amestecăm în congelator, să le punem cât mai separat, în rafturi separate și în pungi bine izolate”, a explicat conf. dr. ing. Gabriela Isopencu la PRO TV.
La rândul lui, conf. dr. ing. Gabriela Isopencu, de la Facultatea de inginerie chimică și biotehnologii, a oferit mai multe explicații. Specialistul a subliniat că sporii rezistă foarte bine la minus 20 de grade, timp de mai multe săptămâni sau chiar luni.
El spune că salmonela rezistă la congelator, iar listeria are o capacitate și mai mare supraviețuire în mediile reci.
„Minus 20 degrade – sigur că da, rezistă sporii foarte bine, rezistă de-a lungul săptămânilor, lunilor. Salmonela e bine la congelator şi listeria rezista şi mai mult la congelator ca acolo le place, în mediul rece”, a spus conf. dr. ing. Gabriela Isopencu la PRO TV.
Salmonela și listeria sunt bacterii care produc infecții digestive grave
Amintim că salmonela și listeria sunt bacterii care produc infecții digestive grave, uneori cu deshidratare severă. Mai mult, infecția cu listeria poate afecta iremediabil fătul în timpul sarcinii.
În acest context, carnea trebuie împachetată bine, în plastic. Ulterior, ea trebuie pusă în congelator într-un sertar, separat de legume și verdețuri. Potrivit specialiștilor, carnea este cel mai bun mediu de cultură pentru aceste bacterii.
Trebuie menționat și că bacteriile sunt distruse prin preparare termică accentuată, conform specialiștilor.
Simultan, carnea de pui trebuie consumă imediat după preparate, ci nu lăsată în frigider.