Este interzis pentru cei care stau la bloc
Românii care nu respectă legea vor fi mai aspru sancționați. Asta se arată într-un proiect de lege aprobat de Senat în data de 5 martie. Proiectul de lege a fost depus pentru modificarea și completarea Legii nr. 61/1991.
Este vorba despre legea care se referă la sancționarea celor care nu respectă orele de liniște publică. Proiectul este acum la Camera Deputaților, iar aceasta este for decizional.
În expunerea de motive se menționează că tulburarea liniștii publice a devenit o problemă tot mai frecventă în viața oamenilor.
Oamenii sunt constant deranjați de petreceri zgomotoase, muzică puternică, lucrări și alte activități care perturbă liniștea.
În ciuda acestui fapt, se constată că amenzile pentru tulburarea liniștii publice sunt considerate prea mici pentru a descuraja astfel de comportamente.
„Tulburarea liniştii publice a devenit una dintre problemele care afectează viața oamenilor din ce în ce mai des. Zgomotul şi comportamentul deranjant sunt din ce în ce mai frecvente în locurile publice și în vecinătăți. Oamenii sunt deranjați constant de petreceri zgomotoase, muzică puternică, sunete cauzate de lucrări sau alte activități care tulbură liniştea.
Din păcate, amenzile pentru tulburarea liniștii publice sunt prea mici pentru a descuraja astfel de comportamente”, se precizează în expunerea de motive.
Cresc amenzile pentru românii care nu respectă legea. Se va extinde şi pentru cei care locuiesc în mediul rural, aşadar la case
Una dintre propunerile de modificare constă în extinderea definiției tulburării liniștii publice pentru a acoperi atât zonele urbane, cât și cele rurale.
Prin urmare, organizarea de evenimente și folosirea echipamentelor muzicale la volume prea mari ar putea fi supuse sancțiunilor, fără a ține cont de mediul în care au loc.
Conform proiectului, se propune dublarea valorii amenzilor stabilite prin lege.
În prezent, legea prevede că pentru tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00 – 08:00 și 13:00 – 14:00, prin producerea de zgomote, larmă sau folosirea unui aparat, obiect sau instrument muzical la volum mare în localuri sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în orice alt loc din imobilele destinate locuințelor sau situate în imediata vecinătate a acestora, se aplică o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei.
Conform propunerii legislative, se propune o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei.
În situația în care sunt organizate petreceri private și se utilizează echipamente muzicale la un volum care poate perturba liniștea locuitorilor, în corturi, alte structuri temporare sau în spații descoperite, situate în apropierea imobilelor cu destinație rezidențială sau cu caracter social, propunerea prevede o amendă între 4.000 și 6.000 de lei. În prezent, amenda este cuprinsă între 2.000 și 3.000 de lei.
Amenzile pot fi majorate până la 12.000 de lei
Potrivit proiectului, în cazul repetării infracțiunilor în decurs de 72 de ore, amenzile pot fi majorate la 6.000 – 12.000 de lei pentru următoarele fapte:
- săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii sau expresii jignitoare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, care tulbură ordinea publică sau provoacă indignare ori lezează demnitatea și onoarea;
- tulburarea fără drept a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice mijloc sau prin strigăte și larmă.
Amenzile pot fi între 4.000 și 6.000 de lei pentru tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00 – 8:00 și 13:00 – 14:00 prin producerea de zgomote puternice, larmă sau utilizarea la volum ridicat a oricărui aparat, obiect sau instrument muzical în:
- localuri
- sedii de companii
- sau în casele persoanelor fizice
- precum și în orice alt loc din imobilele destinate locuinței sau din imediata vecinătate a acestora
Amenda se poate înlocui cu prestarea a 70-120 de ore de activităţi în folosul comunității.
Legea prevede că amenda pentru cei care produc zgomote puternice sau ascultă muzică tare în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, în apropierea imobilelor cu destinație de locuințe sau cu caracter social, va fi majorată de la 6.000 de lei la 12.000 de lei.
Amenda poate fi înlocuită cu prestarea a 100-150 de ore de activităţi în folosul comunității.