Scandal pe locurile de parcare din Sectorul 4 al Capitalei

Primăria Sectorului 4 a anunțat recent o acțiune de înlăturare a tuturor obiectelor neomologate care sunt folosite de cetățeni pentru a-și bloca locurile de parcare rezidențiale închiriate.

Această măsură vizează conurile, navetele, plăcuțele improvizate și alte elemente prin care locuitorii încearcă să își „rezerve” locul de parcare.

Deși această practică este comună în multe zone, ea este considerată ilegală conform regulamentului de gestionare a locurilor de parcare.

Primăria Sectorului 4 a subliniat că utilizarea unor astfel de metode pentru a bloca accesul pe locurile de parcare închiriate este interzisă.

Peste 120 de plăcuțe cu mesaje precum „Parcarea interzisă! Loc rezervat!” au fost îndepărtate doar de pe un singur gard din sector.

Aceste acțiuni sunt menite să elibereze domeniul public și să asigure respectarea legii.

Trebuie utilizate doar blocatoare omologate

Regulamentul prevede că singura modalitate legală de a limita accesul pe un loc de parcare rezidențial închiriat este utilizarea blocatorului pus la dispoziție de primărie.

Acest dispozitiv este achiziționat și montat de furnizorul primăriei, iar toate costurile sunt suportate de către utilizator.

Utilizarea oricăror alte metode de blocare este strict interzisă și poate duce la rezilierea contractului de închiriere a locului de parcare.

„Blocatorul va fi achiziționat exclusiv de către Administrator (Primăria – n.r.) și va fi montat de către furnizorul acestui dispozitiv, în baza unei comenzi ferme. (…)

Utilizatorul (proprietarul autoturismului – n.r.) va suporta toate costurile de achiziție, montare și punere în funcțiune a blocatorului, precum și un cost operațional (…) de 61 de lei, la care se adaugă TVA”, se arată în document.

parcare
SURSA FOTO: Dreamstime

Cetățenii din Sectorul 4 nu sunt mulțumiți de măsura primăriei

Anunțul a stârnit nemulțumiri printre locuitorii Sectorului 4, care au exprimat frustrări legate de acest demers pe rețelele sociale.

În numeroase comentarii, cetățenii au criticat lipsa de claritate a contractelor de închiriere a locurilor de parcare și au solicitat primăriei să ia măsuri mai eficiente pentru a asigura respectarea drepturilor lor.

Aceștia consideră că, în condițiile în care plătesc pentru locurile de parcare, primăria ar trebui să garanteze accesul liber la acestea.

„Contractul ăla e o glumă proastă. Nu are prevăzute condiții de utilizare a locului de parcare.

Eu închiriez un loc de parcare și am obligația să achit lunar tariful convenit. Nu scrie nicăieri perioada de timp în care locul respectiv este în folosință mea ( că de aia plătesc) sau în folosință publică ( și parchează toată lumea).

Dacă nu este stipulat în contract că e o închiriere temporară, între orele ……, rezultă că e în folosința mea pe toată perioada contractului.

Dacă e în folosință mea pe toată perioada contractului, cei care parchează acolo îmi încalcă dreptul de folosință, așa încât cei care mi l-au închiriat au obligația să elibereze locul respectiv.

Deci… e obligația primăriei ca eu să am locul gol. În caz contrar, primăria trebuie să-mi scadă din factură perioada de timp în care locul de parcare nu a fost liber, în folosința mea.

Chiar nu găsim nici un avocat care să ne ajute? Trebuie să punem noi borcane , bidoane, cărămizi….ca apoi să ne arate primăria ce răi suntem că ne protejam locul pt care le plătim bani ( tot lor)???”, a arătat Radu Boboc.

Tarifele parcărilor publice pe stradă în Sectorul 4

De luni până duminică, între orele 08.00 – 18.00, intervalul de taxare de referință este de 2 (două) ore, interval nefracționabil, iar planul tarifar este de 1 leu/interval de 2 (două) ore (TVA inclus) pentru locurile de parcare aflate în zonele semnalizate corespunzător prin panouri informative cu mențiunea „ZONA VERDE”.

Prin excepție pentru locurile de parcare din sectoarele cuprinse în Proiectul pilot „ZONA GALBENĂ” intervalul de taxare de referință este de 1 oră, interval nefracționabil, iar planul tarifar este de 2 lei/interval de 1 oră (TVA inclus).

Orice diviziune a intervalului orar va fi tarifată luând în considerare tariful pentru un interval de referință întreg de 2 (două) ore, respectiv 1 oră.

Zonele cu locurile de parcare cuprinse în Proiectul pilot vor fi semnalizate corespunzător prin panouri informative cu mențiunea „ZONA GALBENĂ”.

Abonamentul lunar este de 60 lei/lună (TVA inclus), nefracționabil, și permite utilizarea unui loc de parcare fără rezervarea sau nominalizarea acestuia.

Abonamentul este valabil de luni până duminică în intervalul 8.00 – 18.00, doar  în cursul lunii în care a fost achiziționat.

De luni până duminică între orele 18.00 – 08.00 parcarea este gratuită.