Este interzis prin lege în România. NU mai ai voie să postezi așa ceva pe rețelele sociale până nu se termina alegerile locale și alegerile europarlamentare.
Este interzisă postarea materialelor electorale pe rețelele sociale
Alegeri 2024. Este interzisă postarea materialelor electorale pe rețelele sociale în afara perioadei permise de lege.
„Pentru corecta informare a publicului, având în vedere anumite informații apărute în spațiul public privind sancționarea unor persoane care au continuat campania electorală prin postări pe rețelele de socializare, facem următoarele precizări:
Potrivit Deciziei nr. 4546/2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în România rețelele de socializare sunt considerate spațiu public. Astfel, continuarea promovării electorale în afara perioadei permise de lege este interzisă, inclusiv în aceste medii, conform legislației în vigoare”, a informat, sâmbătă seară, Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
S-a încheiat campania electorală pentru europarlamentare şi locale
Campania electorală s-a încheiat, sâmbătă, 8 iunie 2024, la ora 7:00. Pe parcursul unei luni, candidații pentru un loc în Parlamentul European sau în conducerea administrațiilor locale și-au transmis mesajele prin afișe electorale sau întâlniri cu alegătorii. După încheierea campaniei electorale, materialele de propagandă electorală de orice tip trebuie îndepărtate din clădirile secțiilor de votare din țară.
Îndepărtarea materialelor de propagandă electorală de orice tip din clădirile secțiilor de votare și de pe acestea se dispune de președintele biroului electoral al secției de votare. Se realizează de persoanele desemnate de primar în cel mult două ore de la comunicare. Propaganda electorală este interzisă după încheierea campaniei și până la încheierea votării.
„Prin continuarea propagandei electorale după data încheierii campaniei electorale se înţelege afişarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip, difuzarea de mesaje electorale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate, cu excepţia celor deja amplasate în timpul campaniei electorale, precum şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiei de votare şi în afara localului secţiei de votare, până la o distanţă de 500 de metri, să voteze sau să nu voteze anumite partide, alianţe sau candidaţi independenţi, după data de 8 iunie, ora 7,00, până la încheierea votării”, au informat reprezentanții Biroului Electoral Central (BCE).
Este interzisă promovarea electorală
După data de 8 iunie 2024, ora 7:00, în ziua scrutinului și până la finalul votării, organizatorii de evenimente nu pot desfășura acțiuni de propagandă electorală.
Președintele biroului electoral al secției de votare din țară are atribuții extinse pentru a se asigura că alegerile decurg în bune condiții, acestea incluzând și zonele din afara localului de votare, cum ar fi curtea, intrările în curte, împrejurimile localului de vot, străzile și piețele publice până la o distanță de 500 de metri.
Pentru menținerea ordinii, președintele biroului electoral al secției de votare are la dispoziție mijloacele necesare, asigurate de primar și prefect, în colaborare cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI), pe care îi informează despre situațiile ce necesită intervenția acestora.