Legea din România prevede mai multe condiții pentru șoferi. Doritorii au posibilitatea să obțină documentul de la vârsta de 16 ani. Totuși, există mai multe condiții care trebuie respectate.

Acești șoferi trebuie să respecte mai multe reguli

Mai exact, cei care obțin un permis auto de la vârsta de 16 ani nu au voie să conducă o mașină închiriată. Totodată, permisul auto obținut la vârsta de 16 nu permite decât conducerea anumitor vehicule de mici dimensiuni.

De asemenea, nici firmele de închirieri auto nu oferă posibilitatea minorilor de a lua cu împrumut un autovehicul.

Firmele de închirieri auto nu oferă tinerilor sub 18 ani nicio variantă

Firmele de închirieri auto nu oferă tinerilor sub 18 ani nicio variantă de mașină de împrumut. La rândul lor, nici cei care au împlinit 18 ani și au obținut Categoria B de permis, nu pot închiria o mașină.

Majoritatea companiilor auto închiriază vehicule șoferilor care au împlinit cel puțin 21 de ani. În unele cazuri, acestea impun ca vârsta minimă să fie de 25 de ani.

Totuși, sunt unele firme care acceptă să împrumute mașini și celor care au împlinit vârsta de 20 de ani sau celor care au permis de cel puțin un an. În schimb, vor impune o anumită taxă în aceste situații.

Amintim că firmele de închirieri auto se feresc să împrumute mașini tinerilor, în contextul în care majoritatea accidentelor rutiere sunt produse de șoferi fără experiență de conducere.

Puținele firme care oferă totuși această posibilitate vin cu o ofertă mai scumpă. De exemplu, o companie din București solicită 4 euro pe zi în plus șoferilor care nu au împlinit 23 de ani.

Trebuie menționat că aceeași taxă este percepută și șoferilor de peste 70 de ani. O altă firmă percepe 5 euro pe zi suplimentar celor care au sub 25 de ani.

permis de conducere, carnet, sofer
SURSA FOTO: Pexels

Cei care doresc să obțină permis auto trebuie să îndeplinească următoarele criterii

Amintim că persoanele care doresc să obțină permis auto trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

  • să aibă o vârstă de cel puțin 16 ani;
  • să fie apți din punct de vedere psihologic și medical să conducă un vehicul ;
  • să nu fi fost condamnați pentru o infracțiuni rutieră;
  • să nu fi fost condamnați pentru omor, lovire cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, tâlhărie sau furt al unui autovehicul.

Cei care îndeplinesc aceste condiții pot urma școala de șoferi. Ulterior, după un examen teoretic și unul practic pot obține permis. Este vorba despre următoarele categorii:

  • Categoria A1 – moped;
  • Categoria AM – scuter;
  • Categoria B1 – autovehicul.

Amintim că tinerii care dețin Categoriei B1 pot conduce un vehicul cu 4 roți care îndeplinește următoarele condiții:

  • masa proprie nu depășește 400 kg;
  • puterea maximă este de 15 kw;
  • capacitate cilindrică nu depășește 45 cm3.

Categoria AM se referă la vehicule cu două sau trei roți, a căror viteză maximă este între 25 km/h și 45 km/h, iar capacitate cilindrică a acestora nu depășește 50 cm3.

Pentru motocicletele cu cilindree de maximum 125 cm3, cu puterea maximă de 11 Kw, raport putere/greutate de maxim 0,1 Kw/kg și triciclurile cu motor cu puterea maximă de 15 Kw, este necesar un permis de categoria A1.