Masa de Crăciun este incompletă fără sarmale, motiv pentru care gospodinele de pretutindeni s-au apucat deja de prepararea acestora. Fiind unul dintre preparatele preferate ale românilor, sarmalele sunt nelipsite și de la masa de Anul Nou.
Greșeala uriașă pe care o fac majoritatea gospodinelor. Ce să nu faci pentru ca sarmalele să nu se fărâmițeze
Unul dintre ingredientele principale fără de care nu poți face sarmale este orezul. Pentru a ne asigura că sarmalele nu se vor fărâmița este important să fim atenți la ce fel de orez cumpărăm.
Așadar, pentru o compoziție legată foarte bine trebuie să cumpărăm orez cu bob rotund, având în vedere că cel cu bob lung nu face o treabă foarte bună în acest context. De asemenea, orezul cu bob rotund ajută sarmalele să nu se mai fărâmițeze în momentul fierberii.
În plus, pentru ca orezul să împrumute aromele legumelor și a verdeții, putem să îl călim împreună cu ingredientele anterior menționate.
Orezul cu bob rotund este recomandat atât pentru sarmalele în foi de varză, cât și pentru cele în foi de viță.
Sarmalele în foi de viță, la fel de bune precum cele în foi de varză
Există o multitudine de rețete de sarmale din care poți alege pentru masa de Crăciun. Dacă nu ești fan varză murată sau dacă pur și simplu ți se par mai delicioase sarmalele în foi de viță, rețeta de mai jos te poate ajuta să faci un preparat de nota 10.
Așadar, vei avea nevoie de un kilogram de carne de curcan, două cepe mari, o cană de orez cu bob rotund, sare și piper. De asemenea, vei avea nevoie și de o legătură de pătrunjel pe care va trebui să toci și crenguțe de cimbru și leuștean.
Frunzele de viță la saramură trebuie lăsate la scurs, apoi se taie nervurile și codițele tari. Ulterior, amestecăm cartea tocată cu orezul, ceapa tocată cât mai fin, sare, piper și leușteanul pe care l-am tăiat mai devreme.
După ce compoziția este gata, trecem la împăturirea sarmalelor care poate dura în funcție de cât de mari sau de mici vrei să iasă sarmalele. Când am terminat de împăturit, înainte de a le pune în oală vom pune pe fundul ei o legătură de pătrunjel și câteva frunze de leuștean. Acum este momentul când adăugăm sarmalele, fără a uita să punem bulion de roșii printre straturi. De asemenea, adăugăm și ulei și apă.
Când terminăm cu aranjatul sarmalelor în oală, acoperim totul cu frunze de viță de vie și apoi le punem la fiert.