Legislația rutieră actuală interzice blocarea vizibilității parbrizului
Șoferii trebuie să mențină o vizibilitate clară la volan pentru a evita accidentele și a respecta legislația rutieră. Deși parbrizul nu trebuie obstrucționat de niciun obiect, mulți șoferi ignoră această regulă și își transformă bordul și parbrizul mașinii în adevărate altare.
Când sunt la volan, șoferii trebuie să fie atenți atât la alte vehicule, cât și la pietoni, animale sau diverse obstacole de pe drum. De aceea, vizibilitatea este esențială și nu trebuie obstrucționată de niciun obiect, în special pe parbriz.
Cu toate acestea, așa cum probabil ați observat în trafic, unii șoferi și-au transformat bordul și parbrizul mașinii în adevărate altare.
Articolul 102 (36) din Codul Rutier prevede că reprezintă contravenție și este încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale, care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare și semnalizare luminoasă sau citirea numărului de înmatriculare.
„Reprezintă contravenție și e încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni […] aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare și semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare”, se arată în Art. 102 (36), din Codul Rutier.
Excepții în privința vizibilității la volan
Cu toate acestea, legea nu specifică în mod clar care este limita legală admisă pentru vizibilitate.
Singura excepție este reprezentată de foliile fumurii, care pot fi aplicate doar pe geamurile laterale din spate și pe lunetă. Astfel, aplicarea foliilor pe parbriz sau pe geamurile laterale din față este ilegală.
Totuși, legislația nu specifică nimic concret în privința atârnării cruciulițelor sau a altor simboluri pe parbriz. Aceasta înseamnă că, dacă un polițist consideră că vizibilitatea șoferului este obstrucționată de aceste obiecte, poate aplica o amendă.
Pentru cei care pun mici amulete, odorizante sau alte obiecte discrete pe parbriz, nu se va aplica nicio amendă.
Cu toate acestea, șoferii care își decorează parbrizul cu CD-uri, fotografii, afișe, luminițe, benzi reflectorizante sau formează mănunchiuri de cruciulițe ori brăduți parfumați vor fi sancționați.