Cu siguranță ți s-a întâmplat să adormi cu telefonul mobil în mână sau lângă tine, nu-i așa? Specialiștii avertizează că acest obicei ar putea avea efecte nocive asupra sănătății tale. Iată de ce nu este recomandat să dormi cu telefonul lângă pat.

În era digitală în care trăim, tot mai mulți oameni devin dependenți de telefoanele lor mobile. Dacă în trecut, copiii adormeau alături de ursulețul de pluș, în prezent, mulți dintre aceștia adorm cu telefonul chiar lângă capul patului. Specialiștii avertizează că acest obicei este nociv atât pentru sănătatea copiilor, cât și pentru cea a adulților.

Este interzis să dormi cu telefonul mobil lângă pat

Conform unui sondaj realizat în 2019, 29% dintre adolescenți au adormit cu telefonul lângă pat. Mai mult de două treimi dintre dispozitivele pe care le aveau la îndemână erau telefoane mobile.

Același sondaj arată că nici părinții nu s-au descurcat mai bine. 74% au menținut un dispozitiv mobil la îndemână, iar 24% au dormit cu telefonul lângă pernă. Potrivit specialiștilor, dormitul cu telefonul lângă tine sau chiar pe pernă nu este deloc o idee bună.

Conform experților, ochii sunt cei mai afectați de acest obicei nesănătos. Regula de aur a somnului spune că patul ar trebui folosit doar pentru somn. Specialiștii recomandă să te duci la culcare fără să ai telefonul lângă pat sau pernă. Studiile din 2020 au arătat că reducerea utilizării telefonului înainte de culcare timp de patru săptămâni a îmbunătățit calitatea și durata somnului.

Conform altor studii, persoanele care își foloseau telefoanele înainte de culcare aveau mai multe șanse să experimenteze probleme de somn.

mobil, telefon, somn
Telefon mobil, somn / SURSA FOTO: Dreamstime

Cum este organismul afectat de utilizarea telefoanelor mobile înainte de culcare

Specialiștii avertizează că utilizarea telefonului înainte de culcare poate fi extrem de dăunătoare. Unii oameni pot dezvolta un comportament numit „vânătoare și recompensă”.

Folosirea telefoanelor atrage atenția creierului, care primește periodic recompense sub formă de descoperiri „fascinante”. Această activitate eliberează dopamină în creier pentru o satisfacție pe termen scurt. În loc să se odihnească, creierul devine activ, căutând continuu conținut nou pe telefon.

Telefoanele sunt și o sursă de lumină strălucitoare, iar lumina albastră pe care o emit poate suprima producția de melatonină, substanța chimică care induce somnul. Acest lucru poate afecta calitatea somnului, în special adâncimea acestuia.

În plus, telefoanele mobile emit câmpuri electromagnetice neionizante, care, deși sunt considerate sigure în niveluri scăzute, pot deveni o problemă în cazul expunerii constante. Studiile au arătat că dormitul cu telefonul lângă pernă poate crește riscul de tumori cerebrale sau ale măduvei spinării.

Deși telefoanele sunt o parte integrantă a vieții noastre, este recomandabil să limităm utilizarea lor înainte de culcare. Specialiștii de la Parade recomandă să activăm modul „nu deranjați” și să oprim notificările pentru a ne asigura că somnul nu este deranjat. De asemenea, ar fi bine să nu ținem telefonul în apropierea patului, ci să-l păstrăm pe birou sau la o distanță considerabilă de noi. Stabilirea limitelor este crucială pentru asigurarea unui somn de calitate.