De ce nu trebuie să folosiți telefonul în baie. Se pare că nevoia de a lua telefonul peste tot pe unde mergem, inclusiv la baie, a devenit o parte a condiției umane. Mulți fac asta chiar când își fac necesitățile, dornici să vadă ce mai e nou pe Instagram sau ce reacții au primit la ultima poză postată.
Ei bine, experții în sănătate spun că nu ar mai trebui să ducem telefonul la toaletă. Explicațiile sunt foarte clare.
Telefonul este deja suficient de murdar. Cantitatea reală de bacterii de pe telefonul fiecărei persoane variază și există o serie de cercetări solide pe acest subiect.
„Nu este ceva neobișnuit când detectăm 100.000 de bacterii și viruși pe telefoanele mobile, făcându-le unul dintre cele mai infectate medii cu care venim în contact zilnic”, spune microbiologul Kelly Reynolds, profesor asociat la Universitatea din Arizona, potrivit Self.
Telefonul poate găzdui bacterii precum E. coli, campylobacter și shigella
Desigur, nu toți microbii și bacteriile ne îmbolnăvesc. De fapt, trebuie să ne facem griji doar agenții patogeni – bacteriile care cauzează boli. Și, din păcate, telefonul poate fi acoperit de aceste bacterii.
Agenții patogeni se ascund în fecale, cum ar fi norovirusul și rotavirusul, extrem de contagioase, care pot provoca toxiinfecții alimentare și gripă stomacală, plus virusurile răcelii și gripei, spune Reynolds.
Telefonul poate găzdui și bacterii precum E.coli, campylobacter și shigella, care pot provoca toxiinfecții alimentare, potrivit Clinicii Mayo.
În baie, atingem suprafețe pe care alte persoane le-au atins, după ce mâinile lor au intrat în contact cu părți ale corpului. Asta crește șansele de a lua microbi de la alte persoane și de a-i transfera pe telefon.
În plus, de fiecare dată când spălați toaleta cu capacul deschis, se pulverizează în aer o cantitate de germeni aerosolizați. Acești germeni pot ateriza apoi pe suprafețele din baie, făcând ca aceste zone să fie foarte murdare, spune Reynolds.
„Așezarea telefonului pe oricare dintre aceste suprafețe poate contamina cu ușurință telefonul”, spune Reynolds.
Băile au un potențial mai mare de a adăposti microbi care te pot îmbolnăvi
”Înainte de a vă gândi să aruncați telefonul la gunoi, este important să rețineți că infestarea telefonului nu este o garanție automată că vă veți îmbolnăvi. Dar mediile mai murdare, cum ar fi băile, au de obicei un potențial mai mare de a adăposti microbi care te pot îmbolnăvi”, spune Reynolds.
Motivele pentru care vă îmbolnăviți atunci când sunteți expus la agenți patogeni sunt multifactoriale, spune Reynolds.
„Cât de des atingeți telefonul, alte suprafețe și fața – împreună cu alte comportamente – influențează riscul de expunere. Imunitatea generală, obiceiul de a vă spăla pe mâini și cât de des vă dezinfectați telefonul au un rol foarte mare”, spune ea.
Cum să dezinfectezi telefonul
Dezinfectarea telefonului ar trebui să înceapă cu citirea instrucțiunilor producătorului dispozitivului, care ar trebui să menționeze cum să faceți acest lucru în siguranță.
De exemplu, Apple recomandă să nu folosiți produse de curățare sau materiale abrazive pe un iPhone, deoarece pot deteriora stratul oleofob (anti-ulei) al ecranului.
Cu toate acestea, utilizarea unui protector de ecran poate face ca aceasta să nu fie o problemă. Cel mai bine este să utilizați un produs special pentru curățarea ecranelor telefonului. De asemenea, puteți încerca să amestecați o soluție de alcool diluat și să o aplicați cu o cârpă din microfibră.