Când vine vorba de longevitate este știut că nu există nicio dietă miraculoasă sau vreo pastilă care să prelungească viaţa. Totul depinde de o serie de alți factori și mai ales de un stil de viață cât mai echilibrat.
Acestea sunt alimentele pe care trebuie să le evitați
Dr. Valter Longo, profesor de gerontologie, director al Institutului pentru Longevitate al Universității din California de Sud, a acordat, recent, un interviu pentru New York Times. El a recomandat celor care vor să trăiască o sută de ani să consume cât mai multe leguminoase și pește și să evite cinci alimente: pizza, pastele, proteinele, cartofii și pâinea, scrie Parade.
Un alt medic este de acord că aceste tipuri de alimente ar trebui consumate cu moderație și că dieta este unul dintre factorii-cheie pentru creșterea șanselor unei vieți mai lungi și mai sănătoase (poate chiar până la 100 de ani).
Mâncarea este informație
„Dieta ne furnizează majoritatea materiilor prime de care avem nevoie pentru a ne menține viața, pentru a ne crește și dezvolta corpul, a vindeca rănile și a ne oferi energia necesară pentru a ne îndeplini scopul pe acest pământ. Mâncarea este informație. Dacă îi dăm corpului informații proaste, ne putem aștepta la rezultate slabe, așa că trebuie să mâncăm inteligent pentru longevitate”, spune dr. Trent Orfanos, șeful departamentului cardiologie integrativă și funcțională la Case Integrative Health.
Dr. Orfanos a petrecut mai bine de 30 de ani tratând pacienți și studiind instrumente pentru longevitate, având propriile sfaturi privind alimentele pe care trebuie să le eviți sau cel puțin să le reduci, dacă vrei să trăiești mai mult.
5 alimente de evitat dacă vrei să trăiești până la 100 de ani
1. Paste albe
Pastele albe sunt considerate carbohidrați extrem de rafinați.
„Sunt amidonuri care au fost puternic procesați pentru a elimina aproape tot, în afară de amidon”, spune dr. Orfanos.
Aceste alimente sunt foarte repede metabolizate în zahăr, ceea ce poate duce la creșterea inflamației.
Cercetările publicate în 2021 au indicat că dietele bogate în carbohidrați erau mai susceptibile de a provica inflamația, la femeile aflate la premenopauză și la supraponderali.
2. Băuturile carbogazoase
Lichidele fac parte din dietă, dar dacă vrei să trăiești 100 de ani, cel mai bun pariu este să eviți băuturile carbogazoase îndulcite cu zahăr.
„Zahărul este foarte inflamator, iar inflamația conduce la majoritatea bolilor cronice care ne scurtează viața”, spune dr. Orfanos.
Sucurile de fructe sunt la fel, spune dr. Orfanos. Un studiu pe șobolani publicat în 2022 în Nutrition a legat consumul de băuturi carbogazoase și alimente bogate în grăsimi cu inflamația.
3. Înghețata
Orfanos spune că este bine să reduceți la minimum alimentele îndulcite cu zahăr, cum ar fi înghețata. Raționamentul lui este același ca mai sus.
O analiză narativă din 2021 a evidențiat riscul ridicat de boli, inclusiv boli de inimă, cancer și boli dentare, din cauza alimentației bogate în zahăr.
4. Produsele de patiserie
Produsele de panificație comerciale au uleiuri parțial hidrogenate. În 2015, FDA le-a considerat nesigure. Din ianuarie 2020, producătorii de alimente din SUA nu pot vinde alimente cu uleiuri parțial hidrogenate.
Cu toate acestea, după cum subliniază Clinica Cleveland, cantități mici de grăsimi trans sunt încă în alimente precum plăcintele și crustele de plăcintă.
„Acestea sunt grăsimi care au fost modificate chimic pentru a le face tari și stabile la temperatura camerei”, spune dr. Orfanos. „Când sunt consumate, aceste grăsimi cresc colesterolul rău și scad colesterolul bun, creând inflamație”, subliniază el.
5. Hot dog
„Carnea procesată, cum ar fi hot-dog-ul, cârnații și unele mezeluri, ar trebui evitate pe cât posibil”, spune dr. Orfanos.
Cercetările publicate în 2021 au legat consumul de carne procesată și roșie cu șanse mai mari de a dezvolta mai multe tipuri de cancer, inclusiv plămâni și colon.
Ce să mănânci pentru o viață mai lungă
Iată câteva alimente pe care Dr. Orfanos le recomandă celor care vor să atingă suta de ani.
Nuci și semințe.
„Nucile și semințele, precum migdalele și nucile, sunt pline de grăsimi sănătoase, fibre și micronutrienți. Ele sunt asociate cu incidența scăzută a bolilor de inimă și a cancerului și cu o longevitate crescută”, spune dr. Orfanos.
Ulei de măsline extra virgin.
„O altă grăsime sănătoasă este uleiul de măsline extravirgin. Acest ulei nerafinat conține cantități mari de polifenoli naturali, care reduc inflamația”, spune dr. Orfanos.
De asemenea, reduce incidența accidentului vascular cerebral, a bolilor de inimă și a bolii Alzheimer și prelungește viața.
Legume crucifere. Aceste legume sunt surse bune de fibre solubile și insolubile, care pot scădea colesterolul, pot îmbunătăți glicemia, pot îmbunătăți sănătatea intestinului și pot ajuta la prevenirea unor tipuri de cancer. De asemenea, pot reduce inflamația.
Fructe de pădure.
„Fructele întregi, cum ar fi căpșunile și afinele, sunt încărcate cu antioxidanți, fibre, magneziu, vitamina C și mulți nutrienți vitali”, spune dr. Orfanos.
Pește gras. Somonul, macroul și heringul sunt alegeri excelente pentru proteine. Au niveluri ridicate de acizi grași omega-3., legate de reducerea decesului din orice cauză, datorită efectului antiinflamator, antioxidant și altor beneficii ale uleiurilor de pește.