Ilie Bolojan a rupt tăcerea. El a avertizat că peste 60% din comune nu au bani nici să plătească salariile angajaților din primării. Acesta este unul dintre cei care s-au opus unei apropieri între PSD și PNL. Cu toate acestea, el și-a exprimat speranța ca actuala coaliţie de guvernare să reușească pentru binele românilor.
„Eu nu am susținut această coaliție în interiorul PNL, dar azi vă spun deschis că mi-aș dori să reușească, pentru că nu avem an electoral, suntem între mandate și sunt foarte multe lucruri de făcut pe care o majoritate mare, cum e actuala majoritate guvernamnetală, una stabilă, le poate pune în practică. (…)
Eu îmi doresc ca această coaliție să livreze proiecte, să modifice legi, să îmbunătățească sistemul administrativ, să creeze oportunități. Dacă nu se va întâmpla asta, în afară de faptul că partidul meu (PNL) va fi cel mai mare perdant, dar nu asta e problema, perdantă va fi țara noastră. Vom mai pierde niște ani, or orice an pierdut însemnă oportunități pierdute, depopulare, rămânere economică în urmă”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, potrivit B1 TV.
Nu le rămân bani nici de plata iluminatului sau de alte investiții
Ilie Boljan a avertizat asupra problemelor cu care se confruntă majoritatea comunităţilor din România. El a explicat cum a reuşit să dezvolte Oradea în perioada în care a fost primar. În plis, a spus ce se petrece în comunele din România.
„Sunt chestiuni care se repetă indiferent de mărimea localității. O problemă e gestionarea bugetelor proprii așa încât, din banii colectați de la cetățeni, o cotă cât mai mare să fie orientată spre investiții care să creeze condiții pentru dezvolare sau să crească calitatea serviciilor. E un element important căci, din păcate, o bună parte din veniturile încasate sub formă de taxe și impozite se consumă pe cheltuieli de funcționare. Peste 60% din comunele din România nu au venituri proprii care să acopere nici măcar salariile angajaților din primărie, deci nu le rămân bani nici de plata iluminatului sau de alte investiții. Iar dacă bugetul de stat sau Consiliul Județean nu ar asigura direcționări de sume, acele primării s-ar închide”, a spus liderul PNL.
Viziunea lui Ilie Bolojan: Gestionarea bugetului e vitală
În opinia sa, dezvoltarea și crearea de condiții pentru dezvoltare înseamnă infrastructură pentru investițiile private, care înseamnă locuri de muncă.
„Asta a fost o prioritate pentru mine în mandatele de primari, profitând de o conjunctură care a avantajat vestul României. Nu trebuie să ne ascundem de acest lucru: lipsa de infrastructură, de autostrăzi la nivel național a făcut ca o bună parte din investițiile străine să se cantoneze la 300 – 400 de kilometri de frontiera de vest, fapt ce a fost un avantaj pentru noi. (…) Deci gestionarea bugetului e vitală. Al doilea lucru e să atragi investiții. Asta înseamnă și investiții pe fonduri europene. E nevoie și de proiecte pentru finanțările guvernamentale.
O prioritate ca serviciile publice să fie cât mai bune – un sistem de învățământ pus la punct, spitale și dispensare care să ofere servicii bune pentru ceătțeni, curățenie, o rețea de termoficare funcțională – sunt ingrediente de bază pentru dezvoltarea unei comuntăți”, a mai declarat Ilie Bolojan.