Este lege! Statul sufocă firme cu zeci de mii de angajați. România riscă să ajungă iar în CRIZĂ ENERGETICĂ!

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pare să fie folosit ca instrument de forță al Guvernului în piața energie. Printr-un ordin cu valoarea de lege, se asigură că va colecta de la producătorii de energie și gaze celebra taxă de 2% pe cifra de afaceri. Statul sufocă astfel firme care au zeci de mii de angajați, iar România riscă să aibă iar probleme cu căldura și energia electrică.

Prevederea este aplicabilă expres producătorilor de gaze, cel puțin textul se referă la aceștia. Surse din piața energiei spun însă că va fi extinsă și la producătorii de energie electrică, pentru că nu se pot face discriminări privind licențele e același criteriu – neplata taxelor datorate

 

 Documentul poartă numele “Ordin privind modificarea și completarea Regulamentului pentru acordarea autorizațiilor de înființare și a licențelor în sectorul gazelor naturale, aprobat prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 34/2013”, a fost publicat în 21 ianuarie și a ieșit din dezbatere publică în 1 februarie. Observațiile actorilor implicați nu sunt încă disponibile, sursele din piață precizând însă că nu au fost/nu sunt în calcul de ANRE. Ordinul 34/2013 fusese modificat deja, luna trecută, cu apariție în MOF în 21 ianuarie, însă, apparent, modificările făcute nu fuseseră pe placul conducerii ANRE, astfel încât, acum, este propusă o nouă modificare, cu referire expres la suspendarea licențelor pentru neplata taxei de 2%.

 

Articolul 30 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 30 – (1) ANRE percepe tarife/contribuții anuale de la titularii de licențe din sectorul gazelor naturale, pe toată durata de valabilitate a licenței, inclusiv pentru perioada de suspendare a acesteia, conform nivelului tarifelor/contribuțiilor aprobate prin ordin al președintelui ANRE;

(2) Neplata tarifelor/contribuțiilor prevăzute la alin. (1) până la termenele stabilite prin reglementările în vigoare atrage suspendarea licenţei, cu o notificare prealabilă.

 

(3) În cazul în care titularul licenţei nu plăteşte sumele datorate ANRE conform alin. (1) în termen de un an de la data emiterii facturii, ANRE îi retrage licenţa fără preaviz sau notificare prealabilă”, este paragraful din proiectul de ordin care îi vizează pe producătorii de gaze.

Aici, găsiți integral Proiectul de ordin și Nota de prezentare a lui

https://www.anre.ro/ro/gaze-naturale/legislatie/documente-de-discutie/regulamente1387352341/proiect-de-ordin-privind-modificarea-si-completarea-regulamentului-pentru-acordarea-autorizatiilor-de-infiintare-si-a-licentelor-in-sectorul-gazelor-naturale-aprobat-prin-ordinul-anre-nr-34-2013&page=1

 

Ce companii vor fi afectate?

 

Nu este precizat intervalul de timp la care se referă “notificarea prealabilă”, însă, în mod uzual, ANRE folosește termenul de 30 de zile în spețe de acest sens. Cu alte cuvinte, dacă la 1 aprilie Romgaz și Petrom(gaze), pe de o parte, și Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Complexul Oltenia, Compelxul Hunedoara, Romgaz – termocentrala Iernut, Petrom – termocentrala Brazi, nu achită cota de 2% aferentă afacerilor din primul trimestru 2018, primesc notificare de la

 

ANRE. Dacă la 1 mai, tot nu au depus banii în conturile Autorității, li se ridică licența de producție. Este un scenariu aproape inimaginibil, pentru că România ar intra repede în colaps, însă, după cum spun sursele citate, scopul ordinul ANRE este doar de a descuraja companiile să atace în instanță taxa. Sau, altfel, pot s-o atace, dar sume trebuie vărsate iar procesul să meargă pe rol până la soluția definitivă. “Vor banii, mai presus de orice altceva, și îi vor cât mai repede. Nu se știe încă ce va face ANRE cu sumele colectate, însă mai mult ca sigur vor găsi soluția să îi verse la buget. Iar ținta nu este atât companiile de stat, mai mult ca sigur directorii acestora se vor conforma și vor plăti, ba chiar anticipat, cât cele private, mai precis, Petrom”, ne-au mai spus sursele.

 

Amintim că taxa de 2% pe cifra de afaceri a tuturor firmelor din România care au licenţe de la ANRE, cu excepţia energiei termice,  a fost introdusă prin celebra OUG 114. Companiile din sectorul de gaze şi energie electrică vor plăti trimestrial taxa de 2% pe cifra de afaceri impusă de Ordonanţa 114, în acest an, pe baza cifrei de afaceri estimate pentru 2019. În anumite cazuri, plata ar putea fi făcută anticipat dacă afacerile estimate nu au fost la înălțimea așteptărilor. Regularizarea se va face la sfârșitul anului.