IAU definește o planetă după patru criterii

Trebuie să fie suficient de mare pentru ca gravitația să o atragă într-o formă rotundă și să-i curețe orbita de asteroizi și alte resturi. Trebuie să orbiteze în jurul Soarelui și, ceea ce este crucial, o planetă nu are cum să fie un satelit.

Definiția planetei a UAI a fost finalizată în 2006. Această definiție nu a fost convenită întotdeauna. Grecii antici considerau Luna o planetă. De asemenea, ei credeau că Pământul era centrul cosmosului, prin urmare se înșelau în legătură cu unele lucruri.

Chiar și astăzi, definiția UAI este controversată. „Dacă Luna este sau nu o planetă depinde de fapt de cine întrebi”, a declarat astronomul Skylar Grayson de la ASU pentru Live Science. Aceasta „trasează o linie destul de arbitrară între planete și planetele pitice, care a dus la retrogradarea lui Pluto”, a spus ea despre definiția UAI din 2006. „Unii oameni de știință planetari aleg astfel să ia în considerare definiții diferite ale planetelor, dintre care unele includ Pluto și alte planete pitice, iar altele includ chiar și luna”.

Definiție alternativă din geofizică

Orice lucru suficient de mare pentru a fi circular, dar suficient de mic pentru a nu genera niciodată energie prin fuziune nucleară este o planetă. Planetele se deosebesc de asteroizi prin prima jumătate a acestei afirmații, iar stelele prin a doua. Conform acestei definiții, Pământul, Luna și Pluto sunt planete.

Majoritatea oamenilor consideră că o lună este mai mică decât o planetă, în special orbita sa. Lucrurile devin mai complicate. În mod uimitor, luna noastră este de o pătrime din dimensiunea Pământului. Charon, cea mai mare „lună” a lui Pluto, are jumătate din dimensiunea lui Pluto și este considerată o planetă binară. Astronomii au detectat o lună de mărimea lui Neptun care orbitează o planetă de mărimea lui Jupiter la 8000 de ani lumină de Pământ.

UAI afirmă că luna noastră nu este o planetă. Dar „neclaritatea cu privire la ce este și ce nu este o planetă arată cât de greu poate fi să definești termenii în astronomie”, a spus el. Trebuie să alegem unde să trasăm liniile între categorii, deoarece majoritatea obiectelor din univers există într-un spectru. Uneori aceste linii sunt stabilite de comun acord, alteori nu”.