Creditele în lei se scumpesc aproape în fiecare săptămână prin creşterea dobânzilor. Cele în valută scapă de astfel de măsuri, dar clienţii simt în buzunar efectele deprecierii leului în fiecare zi de plată a ratelor. Cu tot mai multe veşti proaste din zona băncilor, clienţii se întreabă dacă e bine să ia acum un credit sau să mai aştepte. În funcţie de caz, argumente există pentru ambele variante.
Sfatul analiştilor este să mai aşteptaţi până când dobânzile la lei vor reveni pe o pantă descendentă, iar cursul se va stabiliza. Însă, pentru anumite tipuri de credite, nici dacă vă împrumutaţi acum, nu va fi un capăt de ţară. „În majoritatea cazurilor, băncile oferă credite cu dobânzi variabile, ceea ce înseamnă că dacă acestea vor scădea, nu veţi rămâne blocat la un nivel ridicat al dobânzii. Însă, din experienţa de până acum, ajustările de dobânzi la împrumuturile vechi s-au făcut cu întârziere“, explică Radu Crăciun, director de investiţii la Interamerican Pensii. De altfel, există varianta refinanţării printr-un credit nou, cu dobânzi mai mici, pentru a-l plăti pe cel vechi, mai scump.
Pe termen lung au şanse să iasă în câştig cei care iau împrumuturi în valută, mai ales dacă vor scădea şi rezervele minime impuse de BNR. Trebuie să aibă grijă însă să nu se îndatoreze la maximum, ci să-şi păstreze o marjă care să le permită să-şi plătească ratele şi în perioade cu fluctuaţii nefavorabile de curs. În plus, pentru ratele în valută, există perspective bune, deoarece convergenţa economiei româneşti către zona euro ar trebui să fie însoţită de aprecierea cursului valutar.
«Celor care vor să ia un credit le recomand să mai aştepte. Pe termen lung dobânzile vor scădea, atât la lei, cât şi la euro.»
Radu Crăciun, director, Interamerican Pensii
Motive sa te grabesti
1. Credite în monede exotice (franci elveţieni, yeni japonezi). Mai atractive datorită dobânzilor mici (sub 5%), ar putea să nu mai fie mult timp accesibile dacă BNR va impune restricţii administrative.
2. Creditele în dolari au dobânzi mai mici, moneda americană depreciindu-se, în plus, şi faţă de euro şi faţă de leu.
3. Credite pentru terenuri, preţurile la terenurile şi imobilele din centru rămînând în creştere.
4. Promoţii de Paşti. Mai multe bănci au acum oferte speciale: dobânzi mai mici, perioade de graţie sau subvenţionarea dobânzii la primele rate.
MOTIVE SĂ MAI AŞTEPŢI
1. Cresc dobânzile în lei. BNR a majorat dobânda de politică monetară, de la 7% la 9,5%, iar analiştii cred că pe termen scurt sunt posibile şi alte creşteri.
2. Riscul valutar. Fluctuaţiile cursului ameninţă în această perioadă persoanele cu credite în euro, deprecierea monedei naţionale „scumpind“ ratele achitate în lei.
3. Vârf de preţuri. Apartamentele vechi care ar putea fi cumpărate prin credit au ajuns deja la preţuri foarte mari, acestea intrând deja în stagnare şi chiar începând să scadă.
4. Restricţiile BNR. Pentru a limita creşterea creditului, banca naţională a adoptat o serie de reglementări care măresc costul creditelor.
5. Întârzieri în aprobare. Băncile îşi schimbă procedurile interne de aprobare a creditelor. Va dura mai mult până să primiţi banii.