Sebastian Burduja a anunțat marți, 6 august, că ordinul de aprobare a schemei Contractelor pentru Diferenţă (CfD), care prevede dezvoltarea a 1000 MW de capacitate eoliană onshore şi 500 MW solar, a fost publicat în Monitorul Oficial.
Sebastian Burduja spune că va emite un ordin
Potrivit ministrului, următorul pas va fi emiterea ordinului privind aprobarea regulilor de licitație. Vor fi incluse atât condițiile de participare, cât și prețurile maxime de exercitare.
Burduja scrie și că acest mecanism de sprijin financiar, finanțat de România prin Fondul pentru Modernizare, este „o premieră la nivel european”. Totodată, ar fi și un instrument „esențial” pentru „tranziție verde” a României și modernizarea sistemului energetic național.
„Ordinul de aprobare a schemei Contractelor pentru Diferență a fost publicat în Monitorul Oficial. Acesta prevede dezvoltarea a 1000 MW de capacitate eoliană onshore și 500 MW solar anul acesta și încă 3000MW anul viitor. Următorul pas va fi să emitem ordinul privind aprobarea regulilor de licitație, unde vor fi incluse atât condițiile de participare, cât și prețurile maxime de exercitare.
Acest mecanism de sprijin financiar, finanțat de România prin Fondul pentru Modernizare, o premieră la nivel european, este un instrument esențial pentru tranziția verde a României și modernizarea sistemului energetic național. Este și jalon în cadrul PNRR. De la începutul mandatului meu, am fost hotărât să valorificăm aceste oportunități, să lansăm programe și scheme de ajutor de stat, să finanțăm investițiile atât de necesare pentru sectorul energetic. Prin eforturile noastre actuale, România poate deveni principalul actor energetic din regiune”, a scris Burduja pe Facebook.
Ministrul spune că vor continua investițiile
El scrie și că valoarea totală a investițiilor finanțate pentru sistemul energetic prin Fondul pentru Modernizare și PNRR „a depășit 25 de miliarde de euro”.
„Deviza mandatului meu rămâne: investiții, investiții, investiții. În aceste luni de mandat la Ministerul Energiei, valoarea totală a investițiilor finanțate pentru sistemul energetic prin Fondul pentru Modernizare și PNRR a depășit 25 de miliarde de euro.
Continuăm în același ritm. Ne concentrăm pe promovarea apelurilor deja lansate prin Fondul pentru Modernizare și PNRR pentru autoconsum, stocare în baterii, reabilitarea rețelelor de energie electrică, modernizarea rețelelor de termoficare și a CET-urilor.
Nu ne oprim aici! Vom demara noi apeluri prin care oferim oportunități mediului privat și public să obțină finanțări pentru proiecte de eficiență energetică. Aceste investiții sunt esențiale pentru toți românii, cât și pentru mediul economic. Ele asigură stabilitatea sistemului energetic și accesul la energie nepoluantă, la un preț corect”, a conchis ministrul.
Prețul energiei electrice în România a crescut pentru a treia lună consecutiv
Amintim că prețul energiei electrice în România a crescut pentru a treia lună consecutiv, ajungând până la 4.551 lei pe MWh. Prețurile de pe piață au crescut, reflectând cererea mare a românilor pe timp de caniculă.
Primele majorări au fost observate în lunile mai și iunie. Cea mai semnificativă majorare a fost înregistrată în luna iulie, când prețul energiei electrice a crescut cu 50%.
Cel mai ridicat preț orar înregistrat în luna iulie a fost de 4.551 lei pe MWh. A fost un nou record pentru piața de energie din România.
Ce este contractul pentru diferenţă
Potrivit Hotărârii Guvernului privind aprobarea cadrului juridic general pentru implementarea şi funcţionarea mecanismului de sprijin prin Contracte pentru Diferenţă pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon din 7 august 2023, contractul pentru diferenţă sau contract CfD înseamnă un contract civil încheiat între contrapartea CfD şi un beneficiar CfD, pe baza căruia se efectuează plăţi pentru diferenţă CfD, în conformitate cu schema CfD relevantă.
În baza mecanismului Contractului pentru Diferenţă, se acordă ajutor de exploatare pentru operarea unor capacităţi de producţie energie electrică.
Acordarea acestui tip de ajutor de operare se realizează în baza:
- unor scheme de ajutor de stat;
- unui ajutor de stat ad-hoc, notificate şi aprobate de către DG Competition.
Ajutorul de operare este acordat prin intermediul plăţilor pentru diferenţă pentru energia produsă, măsurată şi livrată în Sistemul Electroenergetic Naţional, care face obiectul contractului CfD, de către Contrapartea CfD (OPCOM) către beneficiarul CfD, în situaţia în care preţul de referinţă este mai mic decât preţul de exercitare licitat sau de către beneficiar către Contrapartea CfD, în situaţiile în care preţul de referinţă este mai mare decât preţul de exercitare.