Marcel Ciolacu vine cu vești bune pentru constructori. Premierul spune că autoritățile din România lucrează la un sistem prin care răspunsurile la o licitație să vină aproape pe loc.

Marcel Ciolacu a anunțat un sistem revoluționar pentru constructori

De asemenea, premierul a precizat că, în trecut, dura și doi ani să vină răspunsul la o licitație publică. Totuși, singura șansă de dezvoltare a României este să se miște mult mai bine în următorii 5 ani, spune el.

Șeful PSD a subliniat că procedurile birocratice trebuie făcute cât mai rapid. Totodată, el a mai dat asigurări că în toate ministerele va exista un singur serviciu de avizare, în subordinea ministrului, iar obiectivul este ca aceștia să se miște cât mai rapid pentru a nu ține în loc constructorii.

„Am vrut neapărat să vin azi la acest eveniment important, în fața constructorilor noștri, fiindcă sunt mândru de aceea ce ați reușit, mai ales în ultimii doi ani. Ați doborât un mit, acela că firmele românești nu sunt capabile să construiască autostrăzi, unități sanitare, stadioane sau săli de sport de nivel european!

Astăzi, oriunde ne uităm în țară, vedem șantiere unde constructorii români dovedesc că pot îndeplini standarde tehnice extrem de riguroase. Știu că, deseori, sunt companii străine de renume care refuză să participe la proiecte considerate prea complicate sau unde analiza financiară le arată că profitul nu este cel așteptat. În schimb, firmele noastre își asumă curajos aceste investiții și le finalizează impecabil!”, a declarat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu
SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu

Premierul le mulțumește constructorilor pentru contribuții

Ciolacu le-a mulțumit constructorilor pentru contribuții. Mulțumită lor, spune premierul, România menține „un ritm al investițiilor fără precedent” în ultimii doi ani.

Potrivit explicațiilor oferite de șeful PSD, acest sector contribuie cu 8% la PIB-ul anual al României, având creștere de la an la an. Astfel, reprezintă „un motor al economiei” și va continua să fie „o prioritate a guvernării”.

„De aceea, în numele Guvernului României, vreau să vă mulțumesc pentru asta! Datorită muncii constructorilor români, reușim să menținem în ultimii doi ani un ritm al investițiilor fără precedent.

Un sector care contribuie cu 8% la PIB-ul anual al României, având creștere de la an la an, este un motor al economiei și va continua să reprezinte o prioritate a guvernării. Pentru mine, în mod special, lanțul de valoare din construcții înseamnă un ecosistem prioritar în economie și un pilon strategic pentru dezvoltarea țării”, a mai spus premierul.

România are miliarde de euro din fonduri europene disponibile pentru digitalizare și inovare

El a spus apoi că țara noastră are „miliarde de euro din fonduri europene” disponibile pentru digitalizare și inovare. În acest context, s-a declarat pregătit să se așeze la discuții cu ministrul fondurilor europene pentru a găsi soluții destinate firmelor de construcții.

Pentru a rămâne competitive, subliniază premierul, firmele românești au nevoie să integreze noi tehnologii și să dezvolte, la rândul lor, inovații tehnologice care să le crească productivitatea.

„Avem miliarde de euro din fonduri europene disponibile pentru digitalizare și inovare. Știu că acesta este unul dintre subiectele majore de dezbatere al reuniunii de azi. Sunt gata să ne așezăm la discuții împreună cu ministrul fondurilor europene ca să găsim soluții pentru a construi axe pe care firmele de construcții să poată aplica. Deoarece, pentru a rămâne competitive, firmele românești au nevoie să integreze noi tehnologii și să dezvolte, la rândul lor, inovații tehnologice care să le crească productivitatea.

Mă bucur să văd că acest eveniment este rezultatul asocierii cu mediul universitar care poate oferi o resursă umană extrem de valoroasă industriei construcțiilor. Toți știm că resursa umană reprezintă una dintre marile priorități ale economiei. Iată de ce, Guvernul alocă un miliard de euro consorțiilor de învățământ dual, unde să creștem specialiștii de care firmele noastre au nevoie. Aștept inclusiv sprijinul companiilor din construcții care să susțină obiectivul nostru de a crește numărul de locuri în învățământul dual la 50.000. Doar în construcții nevoia de angajați este deja cu mult peste 100 de mii de oamenii și numai cu muncitori asiatici nu vom putea rezolva această problemă”, a completat Ciolacu.

Va fi implementat un nou sistem pentru licitații

Președintele PSD a spus apoi că se lucrează la un sistem prin care răspunsurile la o licitație să vină aproape pe loc. Astfel, va fi eliminată o perioadă foarte lungă de așteptare.

Potrivit explicațiilor oferite de el, ar urma să fie utilizată inteligența artificială în acest proces.

„Ne aflăm în epoca în care la o licitație, ca să vi se dea răspunsul durează 6 luni. Înainte dura doi ani. Noi vrem să profităm de inteligența artificială, iar cei vizați nu trebuie să aducă zeci de hârtii. Putem conecta inteligența artificială cu expertiza inginerilor, mediului universitar și specialiștilor, iar răspunsul la o licitație se va da în 5 minute. Este adevărat, pe urmă cred că le va lua 48 de ore să le pună într-un proces verbal. Dacă nu vom înțelege aceste lucruri, România nu se va dezvolta. Vom continua să inventăm apa caldă, vom continua să fim cei mai mândri dintre toți și vom continua să găsim, mai ales noi politicienii, explicații de ce nu s-a putut face și, mai ales, că adversarii politici sunt de vină”, a conchis premierul.