Nicuşor Dan a declarat joi seară, la Antena 3, că într-un sondaj realizat săptămâna trecută, Călin Georgescu figura ca personalitatea politică cu cea mai mare încredere din România. El a menționat că acest lucru se datorează nemulțumirii generalizate a populației față de clasa politică și metodele sale de comunicare online, care au avut un impact major în mobilizarea susținătorilor săi.
Un sondaj recent îl indică pe Călin Georgescu preferatul românilor
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a dezvăluit recent rezultatele unui sondaj care sugerează că Georgescu este personalitatea politică cu cel mai mare nivel de încredere în România.
Într-o intervenție televizată, Dan a explicat că acest rezultat reflectă nemulțumirea generală a publicului față de clasa politică actuală și modul de administrare a țării.
”În sondajul pe care l-am făcut săptămâna trecută, domnul Georgescu figura ca personalitatea politică cu cea mai mare încredere în România. E un complex de factori cum a ajuns domnia sa acolo şi după aceea o să vă spun şi ce cred eu despre el”, a declarat Nicuşor Dan.
Motivele ascensiunii lui Călin Georgescu
Potrivit primarului, succesul lui Georgescu se datorează utilizării eficiente a mijloacelor electronice pentru a canaliza nemulțumirea populară.
Acesta a subliniat că o astfel de campanie necesită investiții substanțiale, estimând costurile la nivelul zecilor de milioane de euro, deși dovezile actuale arată plăți în valoare de câteva sute de mii de euro.
„El a ajuns acolo pentru că exista o mare nemulţumire populară faţă de clasa politică şi de modul în care e administrată România şi a avut mijloacele electronice online cele mai potrivite pentru a canaliza această nemulţumire.
Şi aici, bineînţeles, aş vrea, mi-ar plăcea foarte mult să văd descris de către instituţiile statului român, eventual cu sprijinul partenerilor noştri, să vedem exact cum s-a desfăşurat această campanie.
Specialiştii cu care am vorbit spun că o astfel de campanie costă de ordinul zecilor de milioane de euro, pentru moment noi avem nişte dovezi de ordinul sutelor de mii de euro, nişte oameni care au fost plătiţi ca să-i facă campanie”, a mai spus edilul.
Nicușor Dan a solicitat instituțiilor statului să investigheze acest fenomen, inclusiv cu sprijin internațional, pentru a clarifica circumstanțele campaniei.
Critici legate de apartenența la NATO
Primarul Capitalei a exprimat îngrijorări majore cu privire la declarațiile lui Georgescu, în special cele care pun sub semnul întrebării apartenența României la NATO.
”În ceea ce priveşte convingerile sale, şi aici din nou e un element foarte important, faptul că a fost perioada aşa de scurtă în care oamenii au aflat de Călin Georgescu că n-au avut timp, mulţi dintre ei, să vadă şi declaraţii mai vechi sau declaraţia cu privire la NATO, care evident că le-ar fi adus nişte îndoieli cu privire la domnia sa.
E important ca noi să avem o campanie electorală în care să avem timp să ne informăm despre fiecare dintre candidaţi. Deci cel mai grav lucru este că pune în discuţie apartenenţa noastră la NATO, ca şi cum într-o ţară cu un război la graniţă poţi să spui aşa, că tu vrei pacea şi nu ţi se va întâmpla nimic”, a transmis Nicușor Dan.
Nicușor Dan a atras atenția că astfel de afirmații sunt periculoase, mai ales în contextul geopolitic actual, când războiul se desfășoară la granița țării. El a subliniat importanța unei campanii electorale care să permită alegătorilor să fie bine informați despre candidați.
Controverse privind convingerile politice
Întrebat despre legătura lui Georgescu cu ideologiile extremiste, Nicușor Dan a catalogat această fascinație drept o problemă penală. El a subliniat că orice poziție care contestă libertatea individuală și valorile democratice trebuie sancționată.
„Asta este deja de zona penalului, în momentul în care tu intri într-o zonă în care cumva conteşti libertatea individuală şi spiritul democratic, da, desigur”, a menționat primarul.
În același timp, primarul a evidențiat necesitatea unor alegeri transparente, care să restabilească încrederea publicului.
Viitorul politic și provocările alegerilor
Referindu-se la posibilitatea ca Georgescu să candideze la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan a fost rezervat, afirmând că acest lucru este incert. Totuși, el a subliniat importanța explicării deciziei Curții Constituționale privind anularea alegerilor, astfel încât cetățenii să înțeleagă contextul și să participe informat la viitorul scrutin.
”Să vedem dacă o să fie până la urmă candidat sau nu. (…) Mai degrabă cred că nu, dar aştept… Este foarte important ca înainte de…, asta este opinia mea, pentru că noi avem nişte oameni, nişte cetăţeni români care cu bună credinţă s-au dus şi l-au votat pe acest domn, care se pregăteau să-l voteze în turul doi şi oamenii ăştia trebuie să aibă o explicaţie de ce s-au anulat alegerile.
În momentul de faţă, ei au nişte frânturi de informaţii şi nu sunt convinşi. Cred că e foarte, foarte important pentru democraţia noastră ca în momentul în care începem alegerile reluate pentru Preşedinţia României toate aspectele să fie lămurite şi oamenii să fie cât mai mulţi dintre ei convinşi că decizia Curţii Constituţionale a fost decizia corectă”.
Aceste declarații conturează un peisaj politic complex, marcat de tensiuni și provocări legate de credibilitatea instituțiilor și proceselor democratice din România.