Comisia Europeană a anunțat luni că prelungește până la 15 septembrie un acord prin care vecinii Ucrainei din UE pot restricționa importurile de cereale ucrainene.
La 2 mai, UE a permis celor cinci țări, Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui ucrainene, permițând în același timp tranzitul prin aceste țări pentru a fi exportate în altă parte, inclusiv în alte țări UE.
Aceste restricții, menite să reducă excesul de ofertă, urmau să expire luni. Cele cinci țări au solicitat o prelungire, plângându-se că grâul ucrainean mai ieftin face ca producția internă să devină nerentabilă. Ucraina a făcut presiuni pentru ca acestea să fie ridicate.
Măsurile vor fi eliminate până la 15 septembrie
Comisia Europeană a precizat într-o declarație că acestea vor fi eliminate treptat până la 15 septembrie.
Comisia, care supervizează politica comercială a UE, a declarat că blocajele și capacitatea de depozitare redusă persistă, iar eliminarea treptată de la jumătatea lunii septembrie va permite îmbunătățirea ieșirii cerealelor din Ucraina și trecerea acestora prin țările de tranzit.
UE a liberalizat toate importurile din Ucraina pentru o perioadă inițială de 12 luni, începând cu iunie 2022, pentru a sprijini eforturile Kievului de a respinge invazia Rusiei. Luna trecută, a fost de acord să prelungească suspendarea tarifelor pentru încă un an.
Cele cinci țări au înregistrat o creștere uriașă a importurilor din Ucraina în urma suspendării tarifelor.
Din cauza războiului cu Rusia, Ucraina a întâmpinat dificultăți în exportul prin porturile sale de la Marea Neagră, ceea ce a sporit dependența sa de rutele prin estul UE.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat joi eliminarea necondiționată a tuturor restricțiilor la export pentru produsele agricole ucrainene în cadrul discuțiilor cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Ce se va întâmpla în România?
La rândul său, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a comentat decizia Comisiei Europene.
„A apărut deja Regulamentul Uniunii Europene în Jurnalul Oficial. Restricţiile pentru importurile de grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui din Ucraina se prelungesc până pe data 15 septembrie.
Se dovedeşte faptul că am avut constanţă, am reuşit să transmitem informaţiile necesare, iar Comisia Europeană a înţeles greutăţile cu care se confruntă fermierii şi a decis asupra acestui aspect, având în vedere că în scurt timp intrăm la recoltat şi trebuie să avem spaţiile libere, dar şi posibilitatea de a valorifica producţia atât intern cât şi extern”, a precizat Petre Daea.
Când vin banii pentru fermieri?
De asemenea, ministrul Agriculturii a vorbit și despre deblocarea celui de-al doilea pachet de sprijin pentru fermierii afectaţi de importurile ieftine din Ucraina, în valoare de 100 de milioane de euro, în cadrul căruia Comisia a propus alocarea unei sume de aproape 30 de milioane de euro pentru România.
„Sper ca Ungaria să se conformeze şi să-şi suspende măsura unilaterală pe care a luat-o, pentru că este condiţie impusă de Comisia Europeană.
Sper ca după prelungirea restricţiilor pentru importurile de cereale din Ucraina, după apariţia Regulamentului 1100 din 5 iunie 2023, Ungaria să-şi suspende măsura, iar Comisia să dea drumul la bani”, a mai spus ministrul Agriculturii.