Ministerul Afacerilor Externe a lansat un Ghid destinat alegătorilor care doresc să voteze la secțiile de votare din străinătate în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European.
A fost lansat un ghid pentru cei care votează în străinătate
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a publicat un Ghid adresat alegătorilor care doresc să voteze la secțiile de votare din străinătate în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European. Acest ghid cuprinde informații esențiale despre categoriile de persoane care au dreptul de a vota la aceste secții, tipurile de acte de identitate acceptate pentru exercitarea votului, procedura și programul de votare.
MAE subliniază că Ghidul alegătorului român la secțiile de votare organizate în străinătate pentru alegerile pentru Parlamentul European este disponibil pe pagina de internet a ministerului.
”Materialul informativ răspunde celor mai frecvente întrebări cu privire la organizarea şi desfăşurarea scrutinului din 9 iunie 2024: cine are drept de vot, actele de identitate în baza cărora se poate vota, programul de votare, procedura de votare la secţie şi modul de funcţionare a Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal”, adaugă MAE.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) coordonează organizarea a 915 secții de votare în străinătate pentru alegerile membrilor din România în Parlamentul European, care vor avea loc pe 9 iunie 2024. Această cifră este mai mult decât dublul numărului de secții de votare organizate la alegerile europarlamentare din 2019 și este realizată prin intermediul Misiunilor Diplomatice și Oficiilor Consulare ale României din străinătate.
Documentul de identitate este obligatoriu
Lista completă a secțiilor de votare din străinătate și adresele lor sunt disponibile pe pagina web a MAE, la secțiunea dedicată alegerilor.
Conform informațiilor oficiale furnizate de MAE, la alegerile europarlamentare din 9 iunie, cetățenii români cu drept de vot care se află în străinătate temporar sau permanent pot vota la orice secție de votare organizată în afara țării, prezentând un document de identitate român valabil în ziua votului.
Aceste documente includ: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.
Procesul de votare la scrutinul din 9 iunie 2024 începe la ora locală 7:00 și se încheie la ora locală 22:00. Cetățenii care sunt prezenți la sediul secției de votare la ora 22:00, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în clădire pot vota până la ora locală 23:59.