A început din nou sezonul alergiilor în România!
Medicii atrag atenţia că numărul românilor care vin la cabinete cu probleme legate de alergii este mai mare, pentru că persoanele care s-au îmbolnăvit de COVID-19 au dezvoltat şi alergii, chiar dacă până acum nu au avut astfel de probleme.
Mai mult, este perioada în care polenul şi ambrozia dau mari bătai de cap persoanelor care ies în aer liber.
Boala alergică „este o boală cronică care apare şi se agravează an de an atunci când ea nu este recunoscută. tratată și manegeriată corect. Afecţiunea alergică duce la o scădere a calităţii vieți acestor pacienți. asemenător bolilor cardiovasulare şi diabetului zaharat”, afirmă medicul primar alergolog Camelia Ciacli, potrivit Antena 3.
Ce simptome au persoanele care suferă de alergii?
„Sunt pacienți care dezvoltă o simptomatologie respiratorie în principal, calitatea vieții acestor pacienți este extrem de redusă, de unde și adresabilitatea către serviciul nostru este foarte mare”, mai spune medicul.
Societatea Română de Alergologie şi Imunologie (SRAIC) afirmă că 1 din 4 adulţi şi o treime dintre copiii din România suferă de rinită alergică.
Persoanele sensibile au reacţii care pot însemna crize de strănut şi ochi roşii, nas înfundat, rinoree, dureri de cap, mâncărime în gât, pierderea mirosului, somnolenţă sau oboseală cronică. În cazuri foarte grave, polenul de ambrozie poate provoca şoc anafilactic.
Legea îi obligă pe proprietari să-şi cureţe terenurile de ambrozie. Amenzile ajung până la 20.000 de lei
Reamintim că, potrivit legii, proprietarii sunt obligați să își curețe terenurile intravilane sau extravilane de ambrozie.
„Sancţiunile aplicabile pentru neîndeplinirea obligaţiilor stabilite de Legea 62/2018 sunt reprezentate de amenzi de la 1.000 de lei, la 5.000 de lei, pentru persoanele fizice şi de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele juridice prevăzute la art. 3 din lege.
Verificarea şi identificarea terenurilor infestate, de pe raza teritorială a unităţilor administrativ-teritoriale, se efectuează de către autorităţile administraţiei publice locale, prin agenţii agricoli angajaţi sau persoanele din cadrul acestora, desemnate prin dispoziţie a primarului.
Modul în care se face prevenirea sau combaterea buruienii este lăsat la latitudinea proprietarilor şi administratorilor de terenuri extravilane sau intravilane”, potrivit Gărzii de Mediu.