Este obligatoriu în România! Anunţul momentului de la Guvern. A intrat în vigoare de luni

oameni

Sursă: Dreamstime

Anunțul momentului în România. Având în vedere criza energetică fără precedent, autoritățile iau măsuri și în țara noastră. Mai multe lucruri devin obligatorii, precizează ministrul Mediului.

Noi reguli în România! După ce premierul Nicolae Ciucă a cerut montarea de becuri economice la toate ministerele, ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunţă și el câteva măsuri.

Mai exact, potrivit acestuia, va fi lansat un nou program în sprijinul autorităţilor locale care vor să obţină fonduri pentru montarea de pompe de căldură şi panouri fotovoltaice.

El a explicat totodată și care sunt aparatele care consumă cel mai mult curent electric, dar și care sunt diferențele dintre o gospodărie și o instituție publică în ceea ce privește consumul de energie.

„Diferența dintre o gospodărie și o instituție este foarte mare, pentru că acasă avem frigidere, mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, uscătoare, avem foarte multe electrocasnice care consumă foarte multă energie electrică. Într-o instituție publică, în afară de becuri, câteva frigidere și aerul condiționat, (nu avem nimic – n.red.)”, a declarat ministrul Mediului.

Ministerul Mediului a renunțat la utilizarea aerului condiționat. Iarna, închide toate caloriferele în birou: Îmi place la 15-16 grade

Referitor la măsurile luate în cadrul Ministerului, Tanczos Barna susține că s-a renunțat la utilizarea aerului condiționat, iar începând cu ora 17.00, în instituție va fi aprinsă doar lumina de veghe. O excepție o va face însă biroul ministrului, în condițiile în care acesta lucrează până la ora 20.00.

„Din acest punct de vedere, urmează o perioadă în care putem să reducem foarte mult consumul de energie electrică. De exemplu, de luni am stabilit cu domnul secretar general al Ministerului Mediului să renunțăm la folosirea aerului condiționat.

După ora 17:00 vom avea numai lumină de veghe în instituție, vom trece la programul de iarnă, vom începe programul dimineața la 8:00 și vom termina la 16:00, ca să scurtăm perioada în care folosim lumina, cu excepția biroului meu… eu de obicei vin la 7:00 și plec seara, la 20:00. Acolo se va folosi lumină și după orele de program”, a mai precizat Tanczos Barna.

„La aerul condiționat putem renunța acum, iar pe perioada iernii, cel puțin la mine în birou este economie simplă, pentru că eu pot să închid toate caloriferele, pentru că îmi place să stau la 15-16 grade. Venind din zona Ciucului, sunt obișnuit cu temperaturile mai scăzute.

Mie îmi e mai greu vara, când trebuie să stau la minimum 20 de grade, așa cum s-a recomandat la Bruxelles”, a mai precizat ministrul Mediului.

Programul de care pot beneficia autoritățile locale

Referitor la programul pentru autoritățile locale, ministrul Mediului susține că acestea vor putea obţine fonduri pentru a monta pompe de căldură şi panouri fotovoltaice la săli de spor şi bazine.

„Pregătim o sesiune pentru baze sportive. Funcţionarea bazelor sportive – piscine, săli de sport, săli de sport pentru şcoli – pune o povară destul de mare pe umerii autorităţilor publice locale. Şi acolo avem nevoie de pompe de căldură, de panouri fotovoltaice, de soluţii de energie regenerabilă şi vom scoate, anul acesta, o sesiune pentru autorităţile publice locale.

Vom repeta sesiunea pentru iluminat public – acolo a fost o sincopă acum trei săptămâni, unde s-au terminat banii foarte repede – şi acolo această creştere publică a nevoii se manifestă în numărul mare de solicitări, pentru că şi iluminatul public costă foarte mult”, a afirmat Tanczos Barna, la Digi 24.

Ministrul a mai explicat că până în prezent, câteva sute de primării au depus dosare în cadrul programului de eficienţă energetică derulat de minister.