Guvernul a aprobat un nou act normativ care prevede amendarea celor care nu fac acest lucru. Potrivit Executivului, sancțiunile contravenționale sunt cuprinse între 500 și 5.000 de lei. Despre ce este vorba?
Se dau amenzi de până la 5.000 de lei! Este obligatoriu în România. S-a decis azi, 25 mai
Furnizorii de servicii medicale, care prestează servicii de vaccinare, indiferent dacă sunt la stat sau la privat, riscă amenzi între 500 și 5.000 de lei dacă nu se înregistrează în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV).
Executivul a aprobat, în cursul zilei de miercuri, metodologia de raportare şi circuitul informaţional în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări. De asemenea, în comunicatul de presă trimis de Guvern se mai arată că acest act normativ are ca scop optimizarea raportării vaccinărilor prin actualizarea cadrului legislativ privind metodologia de raportare şi a circuitului informaţional în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) de către toţi furnizorii de servicii medicale de vaccinare.
Ce este RENV
Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) se află în proprietatea și administrarea Institutului Național de Sănătate Publică și este o baza de date a vaccinărilor administrate copiiilor și adolescenților din România, având ca utilizatori maternități, medici de familie și direcții de sănătate publică.
Accesul la datele sistemului se face securizat. La cererea motivată și însoțită de actele doveditoare ale calității, în sistem au acces medicii de familie și maternitățile. În afara acestora, mai au acces persoane desemnate din cadrul direcțiilor județene de sănătate publică și persoanele responsabile de funcționarea și întreținerea aplicației și a bazei de date din cadrul CNSCBT.
Detaliile de funcționare a RENV au fost stabilite prin Ordinul nr. 1234/2011 privind instituirea metodologiei de raportare on-line în Registrul unic de vaccinări. Obligativitatea raportării bolilor și a vaccinărilor efectuate a fost stabilită încă din anul 2000 prin art. 2 din Ordonanța nr. 53/2000.
Drepturile și responsabilitățile instituțiilor medicale (medici de familie, maternități, DSP județene) care accesează RENV:
- obligația de a nu furniza informații false sau incomplete în aplicație
- obligația de a nu difuza către persoane neautorizate informațiile la care au acces
- obligația de a utiliza informațiile din RENV exclusiv în îndeplinirea obligațiilor legale și profesionale privind vaccinarea
- obligația de a nu copia prin nici un mijloc tehnic baze de date din aplicația RENV
- obligația de a nu înstrăina parola de acces în aplicație și de a lua măsuri de securitate rezonabile pentru protejarea acesteia
- dreptul de a solicita acces în aplicație prin transmiterea prin e-mail a unui formular electronic către DSP județean
- dreptul de a utiliza datele din aplicație pentru a-și îndeplini corect și în termen obligațiile profesionale legate de vaccinare