Toți profesorii români trebuie să știe faptul că au obligația legală de a-și declara oficial veniturile obținute din meditații sau alte activități educaționale la ANAF, până pe 25 mai 2022.
Profesorii trebui să își declare veniturile din meditații până pe 25 mai 2022
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat deja un ghid specialprivind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute din meditații și alte activități educaționale, acordate în particular de persoanele fizice.
Acesta poate fi consultat pe www.anaf.ro, în secțiunea Asistență Contribuabili/Servicii oferite contribuabililor/Ghiduri curente și alte materiale informative.
Până pe 25 mai 2022, profesorii care realizează venituri lunare din meditații au obligația legală de a depune declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212).
„Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) vine în sprijinul contribuabililor persoane fizice care realizează venituri din meditaţii, activităţi educaţionale şi alte forme de învăţământ, prin publicarea Ghidului privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obţinute din meditaţii acordate în particular de persoanele fizice care realizează venituri din aceste activităţi.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală continuă să extindă materialele informative dedicate persoanelor fizice şi juridice pentru a încuraja cât mai mult conformarea fiscală voluntară a contribuabililor”, scrie într-un comunicat de presă emis de ANAF.
Amintim faptul că ANAF derulează, în acest an, trei Proiecte pilot privind stimularea conformării voluntare, dedicat persoanelor fizice, care se vor concentra pe educarea și informarea contribuabililor despre obligațiile fiscale.
În ceea ce privește obiectivele celor trei proiecte, ele vizează creșterea gradului de informare și stimularea conformării fiscale voluntare a contribuabililor persoane fizice, pentru mai multe categorii de contribuabili.
Care este scopul celor trei proiecte?
Conform ANAF, vizate sunt cadrele didactice și alte persoane ce pot obține venituri din meditații, dar și persoane care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor.
Totodată, în aceleași proiecte se încadrează și persoanele fizice care realizează venituri din prestarea unor activități de înfrumusețare și întreținere corporală.
Proiectul intitulat „Venituri realizate de contribuabili – persoane fizice din meditații, activități educaționale și alte forme de învățământ” urmărește, potrivit explicațiilor aduse de cei de la ANAF, identificarea unor instrumente de lucru în zona conformãrii voluntare în cazul cadrelor didactice și a altor persoane care prestează servicii de meditații, care să aducă eficiență și rezultate satisfăcătoare, în vederea replicării pe o scară mai largă, pe un termen mediu și lung.
Potrivit sursei citate, în prima etapă, proiectul se desfășoară în județele Cluj și Sibiu. De cealaltă parte, proiectul „Venituri realizate de contribuabili – persoane fizice din cedarea folosinței bunurilor” este un proiect pilot desfășurat la nivelul județelor Brașov și Constanța.
ANAF menționează că proiectul numărul doi are ca scop să prevină și să reducă fenomenul de sub-declarare, de nedeclarare a veniturilor din chirii/cedarea folosinței bunurilor și de neînregistrare în scop fiscal.
Ce trebuie să facă cei vizați?
Totodată, Agenția mai precizează și că identificarea contribuabililor care nu se conformează obligațiilor fiscale presupune o abordare axată pe colectarea și publicarea de informații, în care predomină îmbunătățirea schimbului de informații atât cu alte instituții publice, cât și cu organisme din sectorul privat.
Cel de-al treilea proiect este intitulat „Venituri realizate de contribuabili – persoane fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală” și se va desfășura la nivelul municipiului București (Sectoarele 1 și 3) și al județului Ilfov.
Potrivit ANAF, acesta are ca scop creșterea gradului de informare a contribuabililor care realizează sau care intenționează în viitor să realizeze venituri din activități de înfrumusețare și întreținere corporală.
Totodată, ANAF mai precizează și că toate aceste categorii vor primi informări care să le aducă la cunoștință obligațiile declarative și de plată pentru a nu exista probleme în acest sens.
„În perioada imediat următoare ANAF va transmite informări către categoriile de persoane anterior menționate pentru a le fi aduse la cunoștință, în mod corespunzator, obligațiile declarative și de plată. Reamintim că acțiunile de control ale inspectorilor ANAF se bazează pe analize de risc riguros elaborate de direcțiile de specialitate”, menționează sursa citată.