Șoferii din România trebuie să aibă mare grijă în ceea ce privește depășirea vitezei legale. Codul Rutier intrat în vigoare în acest an vine cu câteva modificări de care aceștia trebuie să țină cont. Ce modificări s-au făcut în privința vitezei maxime legale și ce amenzi riscă dacă nu respectă prevederile?
Noul Cod Rutier care a intrat în vigoare la început de an vine cu o serie de modificări importante. Prevederile, care au menirea de a reduce numărul accidentelor din trafic și reduce comportamentul agresiv al șoferilor, includ, printre altele, noi limite de viteză.
Modificări privind limitele de viteză
Astfel, noul Cod Rutier din 2022 stabilește un regim de viteză diferit pentru drumurile expres și drumurile naționale europene. Limita de viteză pe raza localităților a fost menținută la 50 km/h, însă există și anumite excepții. Pe anumite sectoare de drum din interiorul localităților, în funcție de gradul de periculozitate limitele de viteză pot fi mai mari pentru categoriile de vehicule A și B, dar nu mai mari de 80km/h.
În ceea ce privește drumurile expres, aici intervine cea mai importantă modificare. Potrivit noilor prevederi, limita de viteză pe drumurile expres a crescut la 120 km/h, de la 100 km/h cât era până în acest an.
Limitele maxime de viteză în afara localităților pentru autovehiculele din categoriile A și B, potrivit Codului Rutier sunt următoarele:
– 130 km/h pe autostrăzi, 120 km/h pe drumurile expres, 100 km/h pe drumurile naţionale europene şi 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A şi B;
– 110 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres, 90 km/h pe drumurile naţionale europene şi 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile C, D şi D1;
– 90 km/h pe autostrăzi, 85 km/h pe drumurile expres, 80 km/h pe drumurile naţionale europene şi 70 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A1, B1 şi C1;
– 45 km/h pentru tractoare şi mopede.
Ce amenzi primesc șoferii care nu le respectă?
Șoferii care nu respectă limitele de viteză riscă amenzi prevăzute în clasa a IV-a de sancțiuni. Astfel, sancțiunile sunt cuprinse între 9 puncte de amendă și pot ajunge până la 20, ceea ce înseamnă că sunt cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.
De asemenea, Ordonanța nr. 1/2022 pentru modificarea și completarea OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice a introdus o nouă contravenție. Aceasta prevede că la depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise o amendă de până la 2.900 de lei, iar șoferul vinovat se alege cu permisul suspendat pe o perioadă de patru luni (120 de zile).
O amendă similară se acordă și șoferilor care depășesc cu peste 50 km/h viteza maximă legală, dar perioada pentru care permisul de conducere este suspendat se reduce la 90 de zile.
De menționat că, în cazul în care amenda se plătește în termen de 15 zile, valoarea acesteia este redusă cu 50%.