Românii care primesc venit minim de incluziune sunt obligați să presteze ore de muncă

Venitul minim de incluziune cuprinde ajutoarele sociale acordate familiilor și persoanelor singure aflate în dificultate financiară, precum: venitul minim garantat și alocațiile pentru susținerea familiilor sărace cu copii. El se va aplica abia de la 1 ianuarie 2024.

Din acea zi, oamenii care vor beneficia de acest ajutor social vor fi obligați să presteze muncă la solicitarea primăriei orașului/satului în care locuiesc, altfel nu vor primi venitul minim de incluziune.

Miercuri, 14 septembrie 2022, printr-un proiect de hotărâre de guvern (HG), Guvernul de la București a stabilit formula de calcul a numărului de ore pentru activitățile ce trebuie prestate de către beneficiarii venitului minim de incluziune. Proiectul de HG conține, de fapt, normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune.

Acest venit minim de incluziune este un beneficiu de asistență socială ce va fi acordat lunar și care se va compune dintr-un ajutor social sau din două ajutoare financiare:

  • ajutorul de incluziune;
  • ajutorul pentru familiile sărace cu copii care frecventează o formă de învățământ;

Familiile și persoanele singure apte de muncă care solicită acordarea venitului minim incluziune și care nu obţin venituri în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu sau altă formă legală de angajare şi nici din activităţi independente sau activităţi agricole, vor fi obligate să se prezinte la sediul agenției locale pentru ocuparea forței de muncă pentru a se înregistra ca persoane care caută un loc de muncă.

Aceste persoane vor avea obligația să efectueze activități cu caracter ocazional sau să presteze acțiuni/ lucrări de interes local, la solicitarea primarului din orașul/satul în care locuiesc. Activitățile cu caracter ocazional sunt stabilite în urma solicitărilor transmise primăriei de către persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale care au nevoie de forță de muncă.

Atenție! Dacă refuzați să prestați aceste activități, nu veți mai beneficia de venitul minim de incluziune.

Aceste persoane nu sunt obligate să presteze orele de muncă

Atenție! În cazul acțiunilor/ lucrărilor în folosul comunității, numărul orelor de muncă se calculează proporțional cu cuantumul ajutorului de incluziune de care beneficiază persoană aptă de muncă, cu un tarif orar corespunzător salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, raportat la durata medie lunară a timpului de muncă.

Concret, formula de calcul este următoarea: numărul de ore de muncă = (numărul de ore aferente salariului minim brut pe țară garantat în plată x cuantumul ajutorului de incluziune) / nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Nu vor fi obligate să presteze orele de muncă:

  • persoanele încadrate în muncă;
  • persoanele care cresc și îngrijesc unul sau mai mulți copii în vârstă de până la șapte ani, în situația în care, în localitatea în care își au domiciliul, nu există creșe sau grădinițe,
  • persoanele care cresc copii cu handicap grav sau accentuat,
  • persoanele care îngrijesc oameni cu handicap grav ce nu au asistent personal;
  • persoanele care asigură îngrijirea uneia sau mai multor persoane vârstnice dependente;
  • persoanele care participă la un program de pregătire/ reconversie profesională;