Veste proastă pentru românii care nu respectă legea. Ei vor fi amendați dacă vor fi prinși pe picior greșit. Autoritățile au început controale la sânge, iar cei care se fac vinovați vor scoate din buzunar între 100 și 300 de lei.
Este obligatoriu în România. Cei care nu respectă legea sunt aspru sancționați. Chiar la aceste ore au loc controale masive. Se întâmplă în Baia Mare, unde polițiștii locali îi amendează pe toți cei care aruncă gunoiul la întâmplare. Mai exact, românii care nu sortează gunoaiele pentru a fi reciclate corect sunt pedepsiți cu amenzi deloc mici.
Locuitorii din Baia Mare, sancționați
Autoritățile au lansat mai multe campanii de informare în care îi îndeamnă pe locuitori să sorteze corect gunoiul. Acum, cei care nu respectă indicațiile sunt amendați cu sume până la 300 de lei. Au mai scăpat de penalități și au primit doar un avertisment cei care au fost prinși în flagrant. Aceștia, s-au apucat pe loc să își sorteze deșeurile din pubele.
În Baia Mare se fac controale la sânge. Străzile orașului au fost împânzite de polițiști locali, dar și angajați de la salubritate. Aceștia au în vedere să îi sancționeze pe toți cei care nu sortează hârtia și plasticul de resturile menajere. Oamenii au încercat să explice de ce nu au aplicat măsura sortării gunoiului în vederea unei reciclări corecte a lui. Mulți au arătat că s-a adunat o mare cantitate de deșeuri și nu le-au putut sorta. Aceștia se declară nemulțumiți de măsura amenzii, susținând că în aceste vreme de criză, era singurul lucru care le mai lipsea.
Este obligatoriu în România! Se dau amenzi de 300 de lei pe loc
Au existat, însă, și români care nu au mai avut scăpare. Cei care au pus la grămadă deșeurile s-au trezit cu un mesaj scris pe tomberon. Acestora li s-a transmis că sunt așteptați la sediul Poliției Locale pentru a plăti amenda. Sumele pe care le vor scoate din buzunar sunt între 100 și 300 de lei.
„Cei care nu înțeleg, vor fi sancționați. Unde nu există bună credință în ceea ce privește colectarea la sursă, scopul nu e să aplicam amenzi, ci să creștem gradul de colectare selective”, a spus Romeo Dobocan, președinte ADI Deșeuri MM.
Acțiuni de acest tip vor continua și în zilele următoare.
Amintim că, în urmă cu o săptămână, ministrul Mediului, Tánczos Barna, anunța că va fi finanțată, prin PNRR, construirea de centre de colectare a deșeurilor voluminoase. El a susținut, atunci, că depozitarea corectă și reciclarea deșeurilor provenite din construcții este una dintre cele mai mari provocări pentru marile aglomerări din România. Tánczos Barna a precizat că, pentru a sprijini autoritățile locale, a fost alocată o finanțare de 83,7 milioane de euro din PNRR pentru construcția de centre integrate de colectare separată prin aport voluntar destinate aglomerărilor urbane.
Reamintim că autoritățile au în plan implementarea, până la 31 decembrie 2023, a unui sistem de colectare separată a bio-deșeurilor și implementarea, până la 1 ianuarie 2025, a sistemului de colectare separată a deșeurilor textile.