Sărbătoarea de Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului este foarte importantă pentru creștin-ortodocși care urmează cu sfințenie tradițiile și obiceiurile. În această zi se sărbătorește adormirea și proslăvirea prin ridicarea cu trupul la cer a Maicii Mântuitorului Iisus Hristos.
Ce trebuie să faci de Adormirea Maicii Domnului
De reținut că praznicul Adormirii Maicii Domnului nu este o sărbătoare a bucuriei. Cu ocazia acestei zile de 15 august se fac pomeni pentru cei trecuți la cele veșnice.
Obiceiurile în Moldova privind ziua de Sfânta Maria fac referire la fapte de milostenie, iar gospodinele împart de obicei nevoiașilor fructe, de cele mai multe ori struguri și prune, pâine, toate sfințite în biserică. Ulterior se merge la cimitir pentru tămâierea mormintele celor trecuți în neființă.
În ceea ce privește obiceiurile din unele zone din România, în această zi se împarte porumb fiert sau copt pe grătar. De asemenea, se pun flori la icoana Sfintei Maria, care se spune că sunt foarte bune de leac.
În unele zone din Muntenia, în această zi stuparii recoltează primii faguri cu miere și îi împart cu familia, vecinii care nu au stupi și cu cei nevoiași.
Ce nu trebuie să faci pe 15 august, de Sfânta Maria
De reținut că în această zi nu se lucrează câmpul, nu se coase și nici nu este bine să spălăm rufele. În funcție de fiecare parte ale țării, tradițiile sunt diverse.
În Maramureș spre exemplu sunt organizate procesiuni religioase spre mănăstiri, iar la slujbele speciale participă câteva zeci de mii de oameni. Totodată, mai multe lăcaşuri de cult din ţară ocrotite de Maica Domnului îşi serbează hramul pe 15 august.
De asemenea, alte obiceiuri se referă la problemele de sănătate. Se spune că în această zi nu este bine să mergi înapoi, să arunci părul de pe pieptene sau să aprinzi focul. De asemenea, scăldatul în apele râurilor și dormitul pe prispă aduc de Adormirea Maicii Domnului mari ghinioane. În popor se spune că toate rugăciunile ajung la Sfânta Maria, care mai apoi le transmite lui Dumnezeu pe cele vrednice.
Chiar dacă mulți evită să ureze La Mulți Ani pentru cei care sărbătoresc onomastica în această zi, biserica spune că nu este greșit să facem acest lucru și putem transmite mesaje sărbătoriților cu această ocazie.
Numele Maria este foarte popular în România, iar de Sfânta Maria, aproximativ 2,2 milioane de români își sărbătoresc onomastica. Majoritatea, aproximativ 1,8 milioane sunt femei ce poartă numele de Maria, aproximativ 270.000 de femei ce poartă numele de Mariana și peste 50.000 de femei ce poartă numele de Marinela.