Este obligatoriu în toată România. S-a dat ordin de la UE. Se va introduce în toate statele membre

UE

UE / SURSA FOTO: Dreamstime

Pașaportul digital pentru produse este o nouă inițiativă la nivel european, care va fi implementată până în 2027. Cum îi va afecta pe consumatorii din Uniunea Europeană?

Ce este pașaportul digital pentru produse?

Uniunea Europeană pregătește terenul pentru o schimbare majoră în gestionarea ciclului de viață al produselor, prin introducerea pașapoartelor digitale pentru produse (DPP). Această inițiativă, prevăzută să fie implementată până în 2027, va revoluționa modul în care consumatorii accesează și utilizează informațiile despre produsele pe care le achiziționează, contribuind astfel la o societate mai durabilă și mai transparentă.

Inițiativa vine într-un moment crucial, în care Uniunea Europeană își propune să reducă exploatarea resurselor naturale și să promoveze circulația durabilă a produselor și a resurselor.

Pașaportul digital pentru produse va furniza detalii esențiale despre fiecare produs, inclusiv informații despre materialele utilizate în fabricație, impactul asupra mediului, originea, modalitățile de eliminare responsabilă și durabilitatea.

Aceste informații vor fi accesibile printr-un suport digital, cum ar fi un cod QR sau un cod de bare, oferind consumatorilor posibilitatea de a face achiziții mai informate și mai responsabile.

Comisarul European pentru Piața Internă, Thierry Breton, a subliniat că pașaportul digital al produselor reprezintă un pas important către un viitor mai durabil și mai solid din punct de vedere economic pentru UE.

Prin intermediul acestor pașapoarte digitale, consumatorii vor putea să urmărească și să evalueze ciclul de viață al produselor, de la fabricație până la eliminare, și să ia decizii mai responsabile de cumpărare. Acest lucru va contribui la reducerea supra-consumului și la promovarea practicilor mai sustenabile într-o epocă caracterizată de consum excesiv.

Primele sectoare unde va fi implementat vor fi industria textilă și cea electronică

Industria textilă și cea electronică vor fi primele sectoare care vor implementa pașaportul digital pentru produse, începând cu anul 2027, datorită impactului lor semnificativ asupra mediului și a potențialului lor ridicat de circularitate.

Curând, pe etichetele hainelor vom putea găsi un cod QR care ne va ajuta să aflăm toate datele despre un produs, de unde provine, dacă este sustenabil și orice alt detaliu despre reciclarea lui. Obiectivul UE este de a atenua efectele nocive ale celor 12,6 milioane tone de textile aruncate anual numai în statele membre.

Numai îmbrăcămintea și încălțămintea reprezintă 5,2 milioane de tone de deșeuri – câte 12 kg de deșeuri de persoană în fiecare an. Doar 22% din deșeuri sunt colectate corespunzător și reciclate, în timp ce aproape 80% sunt arse sau depozitate în gropile de gunoi.

Restul produselor vor urma să aibă un pașaport digital începând cu anul 2030.

Industrii unde pașaportul produselor digitale va fi obligatoriu:

  • Tehnologia informației și comunicațiilor (TIC)
  • Electronică
  • Baterii și vehicule
  • Textile/Modă
  • Materiale plastice
  • Mobilă
  • Construcții și clădiri
  • Produse chimice