Sunt detalii de care orice şofer din România trebuie să ţină cont atunci când pleacă la drum! Ce trebuie să ai obligatoriu în maşină, pentru a nu primi o amendă usturătoare din partea oamenilor legii?
Este obligatoriu să ai aceste trei lucruri în maşina ta! Amenzile ajung până la 725 de lei
Codul Rutier prevede obligativitatea prezenţei în orice autoturism care circulă pe drumurile publice a trusei medicale, stingătorului şi triunghiurilor reflectorizante. Mai mult, acestea trebuie să fie omologate şi să se afle în perioada de valabilitate.
Trusa medicală pe care orice şofer trebuie să o aibă în maşină este reglementată prin Ordin al Ministrului Sănătăţii.
Există o serie de reguli cu privire la aceasta. Astfel, eticheta trusei medicale trebuie să aibă înscrise clar denumirea produsului, denumirea şi adresa producătorului sau denumirea şi adresa persoanei responsabile de introducerea produsului pe piaţă.
Apoi, trusa trebuie să asigure o etanşeitate corespunzătoare, pentru protejarea conţinutului de praf, umezeală, carburanţi şi uleiuri, printr-un sistem de închidere ferm.
Cât despre stingătoarele de incendii obligatorii pentru conducătorii auto, acestea sunt reglementate de Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor şi pot fi comercializate numai după ce li se evaluează conformitatea cu reglementările Inspectoratului General al Corpului Pompierilor.
La fel ca şi în cazul trusei medicale, stingătorul prezent în autoturism trebuie să se afle în garanţie şi să aibă inscripţionat termenul de valabilitate.
Şoferii prinşi de către oamenii legii că nu respectă legislaţia şi nu deţin în maşină o trusă medicală, un stingător de incendii şi triunghiurile reflectorizante sau le deţin, însă acestea nu sunt conforme, sunt pasibili de o amendă usturătoare.
Vorbim despre clasa a doua de sancţiuni, adică patru sau cinci puncte de amendă, ceea ce se traduce într-o amendă cuprinsă între 590 şi 725 de lei.
Anvelopele de iarnă, obligatorii pe şoselele acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei
Un alt element important de care şoferii trebuie să ţină cont în această perioadă este echiparea maşinii cu anvelope de iarnă.
În România, este interzisă circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu cauciucuri de iarnă.
Contravenția este încadrată în clasa a IV-a și astfel, dacă această regulă nu este respectată, șoferul riscă să primească între 9 și 20 de puncte amendă, respectiv între 1.305 lei și 2.900 de lei.
Mai mult, Poliția Rutieră poate reține și certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia.