Este obligatoriu până la 30 iunie
Asociaţia Fermierilor din România atrage atenţia asupra unei obligaţii legale care cade în sarcina fermierilor în această perioadă, respectiv distrugerea ambroziei, care de câţiva ani, pare a fi devenit unul dintre marii duşmani ai cetăţenilor Uniunii Europene.
„Dacă nu o facem, evident pe cheltuiala noastră, riscăm să primim amenzi care pot ajunge şi la 20.000 de lei. Garda de Mediu ne avertizează că noi, fermierii (dar nu numai), trebuie să facem lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a ambroziei, şi asta până la 30 iunie. În caz contrar, ne spune aceeaşi instituţie, sancţiunile aplicabile înseamnă amenzi de la 1.000 de lei la 5.000 de lei pentru persoanele fizice şi de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice”, au adăugat reprezentanţii ARF.
Asociaţia Fermierilor din România nu este singurul organism care a atras atenția asupra acestei obligații. De curând, Garda de Mediu a dat publicității un comunicat prin care a dat detalii despre ce anume trebuie făcut, dar și cine este vizat de prevederile legale.
Garda Națională de Mediu a anunțat că proprietarii și deținătorii de terenuri intravilane și extravilane să elimine ambrozia.
”Popular i se spune iarba pârloagelor sau iarba pustiei, iar în oraşe este cunoscută ca ambrozia, buruiana care poate provoca alergii severe, dacă este lăsată să se răspândească. Pentru evitarea instalării şi răspândirii ambroziei şi pentru eliminarea ei de pe terenurile intravilane sau extravilane Legea 62/2018 obligă proprietarii sau deţinătorii sau administratorii de terenuri intravilane şi extravilane să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia”, a transmis Garda Naţională de Mediu.
Printre cei care trebuie să elimine ambrozia de pe terenuri se numără:
- proprietarii și deținătorii de terenuri
- administratorii drumurilor publice
- administratorii căilor ferate
- administratorii cursurilor de apă
- administratorii lacurilor
- administratorii sistemelor de irigații
- administratorii bazinelor piscicole
Garda Națională de Mediu a mai spus că persoanele care nu respectă legea, riscă amenzi uriașe. Potrivit autorităților, persoanele fizice riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei, în timp ce persoanele juridice riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei.
De asemenea, Garda Națională de Mediu mai spune că deținătorii, proprietarii și administratorii mai sus menționați trebuie să elimine ambrozia până cel târziu 30 iunie pentru ca polenul să nu se răspândească.
”Sancţiunile aplicabile pentru neîndeplinirea obligaţiilor stabilite de Legea 62/2018 sunt reprezentate de amenzi de la 1.000 de lei, la 5.000 de lei, pentru persoanele fizice şi de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele juridice prevăzute la art. 3 din lege. Verificarea şi identificarea terenurilor infestate, de pe raza teritorială a unităţilor administrativ-teritoriale, se efectuează de către autorităţile administraţiei publice locale, prin agenţii agricoli angajaţi sau persoanele din cadrul acestora, desemnate prin dispoziţie a primarului. Modul în care se face prevenirea sau combaterea buruienii este lăsat la latitudinea proprietarilor şi administratorilor de terenuri extravilane sau intravilane”, a explicat Marioara Artemis Gătej, comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu.