Anunțul momentului în România. ANAF anunță că termenul pentru depunerea Declarației Unice este data de 25 mai, drept urmare, cei vizați mai au la dispoziție doar câteva ore pentru a depune documentul.

Menționăm faptul că Declarația Unică vizează impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice. Este vorba despre formularul 212, anunță ANAF.

Conform prevederilor Codului Fiscal, declarația unică se completează și se depune la data de 25 mai de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuții sociale obligatorii.

Cum poate fi depusă Declarația Unică?

Codul Fiscal mai prevede că și persoanele fizice care nu realizează venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate sunt nevoite să depună Declarația Unică. 

Potrivit unei informări de presă transmise de ANAF, contribuabilii pot dispune asupra destinației unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul datorat pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii și a unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private, atât prin Formularul 230, cât și prin intermediul DU.

În același timp, reprezentanții ANAF le recomandă celor vizați să depună Declarația Unică prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual” (SPV), precum și pe site-ul https://www.e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată.

ANAF se așteaptă la 800.000 de declarații

Preşedintele ANAF, Lucian Ovidiu Heiuş, a vorbit recent despre estimările făcute de Agenție. Potrivit acestuia, încasările de pe urma Declarației Unice ar putea ajunge anul acesta la 2 miliarde de lei.

El mai preciza că până la mijlocul lunii mai au fost depuse deja peste 500.000 de declarații, iar numărul lor ar putea ajunge în final la 800.000.

„Avem depuse până acum este 530.000 de declaraţii. Noi ne aşteptăm să fie undeva în jur de 800.000. Este o declaraţie pe care persoanele fizice trebuie să o depună anual.

Sper ca gradul de depunere să fie foarte mare şi îmi doresc bineînţeles şi ca gradul de conformare voluntară la plată în cazul peroanelor fizice să depăşească aşteptările noastre. Dacă anul trecut am încasat undeva la 1,5 miliarde ca urmare a acestei declaraţii 212, sperăm ca anul acesta să depăşim 2 miliarde de lei”, a declarat Lucian Ovidiu Heiuş.