Companiile sunt obligate să se familiarizeze cu noțiunile referitoare la hărțuirea la locul de muncă - inclusiv definiția, tipurile și exemplele de comportamente - într-un interval de mai puțin de trei săptămâni.
Hărțuirea la locul de muncă va fi pedepsită
Conform Hotărârii de Guvern nr. 970/2023, companiile sunt obligate să se familiarizeze cu noțiunile referitoare la hărțuirea la locul de muncă. Inclusiv cu definiția, tipurile și exemplele de comportamente. Asta, într-un interval de mai puțin de trei săptămâni, până la data de 17 aprilie 2024. De asemenea, acestea trebuie să elaboreze și să implementeze un Ghid privind prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale și morale, cu scopul de a crea un mediu de lucru sigur și incluziv.
„Prin clarificarea definițiilor, impunerea obligațiilor de prevenire, stabilirea procedurilor de raportare și investigație, protejarea victimelor și aplicarea sancțiunilor, legislația vizează să reducă incidența hărțuirii și să sporească conștientizarea privind importanța respectului mutual la locul de muncă. Este esențial ca atât angajatorii, cât și angajații, să fie informați și să colaboreze pentru implementarea eficientă a acestor măsuri.”, a menționat Cătălina Călinescu, Partner, HR & Payroll, Mazars în România.
Violența la serviciu este frecventă
Mai mult de una din cinci persoane (aproape 23%) au experimentat o formă sau mai multe de violență și hărțuire la locul de muncă
Un studiu realizat în anul 2022 de către Organizația Internațională a Muncii (OIM), în colaborare cu Lloyd’s Register Foundation (LRF) și Gallup, a relevat că 23% dintre angajați la nivel global au fost expuși la cel puțin o formă de violență sau hărțuire la locul de muncă.
În cadrul formelor cele mai frecvent raportate de angajați, violența și hărțuirea psihologică ocupă primul loc, urmate de violența și hărțuirea fizică, precum și de cea sexuală. La începutul anului 2024, OIM a lansat un nou studiu care subliniază importanța și necesitatea utilizării cadrului de Securitate și Sănătate în Muncă (SSM) pentru a aborda cauzele profunde ale violenței și hărțuirii la locul de muncă și pentru a promova acțiuni comune în acest sens.
Conform raportului, instrumentele practice, programele de formare și ghidurile adaptate companiilor pot facilita implementarea politicilor anti-violență și hărțuire. Aceste resurse, conform detaliilor furnizate de către OIM, oferă îndrumare pentru implementarea acestor politici, simplificând sarcini complexe precum evaluările de risc la locul de muncă.
Companiile vor fi nevoite să numească persoane care să se ocupe cu soluționarea cazurilor
Printre principalele obligații impuse angajatorilor se numără numirea unei persoane sau comisii responsabile de soluționarea cazurilor de hărțuire. Această acțiune este esențială pentru asigurarea unui mediu de lucru sigur și incluziv.
În plus față de elaborarea și implementarea unui Ghid de prevenire și combatere a hărțuirii sexuale și morale la locul de muncă, companiile trebuie să afișeze un tabel cu numele și responsabilitățile persoanei sau comisiei responsabile, aducându-le la cunoștința tuturor angajaților.
Pe lângă aceste obligații, amintim și:
• Constituirea registrului de semnalare a cazurilor unde vor fi înregistrate plângerile.
• Introducerea dispozițiilor Ordonanței Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare și ale Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați în regulamentul intern.
• Interzicerea și sancționarea oricăror acțiuni care pot duce la hărțuire morală sau sexuală la locul de muncă, precum și luarea de măsuri pentru prevenirea și combaterea hărțuirii la locul de muncă.
• Informarea și instruirea angajaților cu privire la prevenirea hărțuirii, prin cursuri anuale de formare.
• Transmiterea metodologiei către toți angajații.
Cătălina Călinescu a adăugat:
„Recent, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o decizie prin care invită statele membre să ratifice Convenția Organizației Internaționale a Muncii privind violența și hărțuirea (Convenția OIM nr. 190). În data de 12 martie 2024, Parlamentul European a aprobat adoptarea deciziei Consiliului, fiind urmați rapid și de către România, care a adoptat legea privind ratificarea acestei Convenții în data de 13 martie. În prezent, această lege se află în faza de promulgare și nu este încă aplicabilă, însă companiile se pot pregăti pentru noile schimbări și recomandări.”