ANAF modifică Declarația unică pentru 2023. Ce aspecte sunt vizate? (DOCUMENT)

Așadar, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a luat decizia de a modifica Declarația unică pentru 2023 în contextul în care au existat mai multe acte normative de modificare a Codului fiscal.

Proiectul pentru declarația unică 2023 poate fi accesat AICI.

Trebuie menționat că noul plafon de anul viitor este stabilit în funcție de salariul minim, care a fost stabilit la 3.000 de lei. Printre altele, modificările aduse Codului fiscal au vizat următoarele puncte:

  • modul de stabilire a bazei de calcul al impozitului pe venitul din cedarea folosinței bunurilor, în sensul în care, începând cu 1 ianuarie 2023, venitul brut reprezintă venit anual impozabil;
  • reglementarea unor obligaţii fiscale pentru persoanele fizice care obţin din străinătate venituri din pensii pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, respectiv pentru partea ce depăşeşte suma lunară de 4.000 lei, cu respectarea prevederilor legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte;
  • modificarea bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente venituri și/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice.

Codul Fiscal nu ar trebui să sufere modificări anul viitor

În altă ordine de idei, Codul Fiscal nu ar trebui să sufere modificări anul viitor, potrivit informațiilor transmise anterior de Ministerul de Finanțe.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Finanțe, Alin Chitu, a declarat că anul viitor nu vor exista modificări bruște în ceea ce privește taxele.

„Noi suntem acum, cel puţin pentru anul acesta, în grafic în ceea ce priveşte modificările legislative. Am avut OG 16, prin care au fost luate o serie de măsuri, unele nu au fost confirmate de Parlament, dar chiar şi aşa obiectivele noastre pentru anul 2023 sunt atinse, deci nu avem o presiune din perspectiva unor modificări bruşte, ca să ne ţinem de calendarul asumat”, a spus acesta în cadrul conferinței „PNRR – Investiţii pentru economia viitorului. Reforma fiscală”, organizată de PwC România.