Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat recent pe site-ul instituţiei “Ghidul fiscal al contribuabililor persoane fizice care realizează venituri din închirierea și subînchirierea bunurilor mobile și imobile și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală” actualizat pentru anul 2022.
Declarația unică trebuie depusă până pe 25 mai
Prin prezentul ghid, ANAF oferă informaţii privind declararea şi taxarea veniturilor din chirii obţinute de persoanele fizice din România.
Persoanele fizice care realizează venituri din aceste activităţi sunt obligate să depună Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), până la data de 25 mai.
Ghidul actual reprezintă o actualizare a ghidului anterior şi a fost publicat în data de 17.05.2022
Ce informații se găsesc în ghid?
– Definirea veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor
– Închirieri și subînchirieri de bunuri mobile şi/sau imobile din patrimoniul personal
– Definirea veniturilor din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţa proprietate personală
– Cine datorează contribuţia pe de asigurări sociale de sănătate (CASS)
– Depunerea declaraţiei unice privind impozitul pe venit si contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice
– Dreptul de a dispune asupra destinaţiei unei sume în cotă de până la 3,5% din impozit
– Termenul de plată a impozitului pe venit si a contribuţiilor sociale
– Modalităţi de plată a impozitului
– TVA
– Sancţiuni
– Informaţii suplimentare
– Legislaţia fiscală si materiale informative.
Ghid_chirii_2022_05ANAF se așteaptă la încasări de 2 miliarde de lei
În acest context, amintim că preşedintele ANAF, Lucian Ovidiu Heiuş, a declarat că încasările de pe urma acesteia ar putea ajunge anul acesta la 2 miliarde de lei.
„Avem depuse până acum este 530.000 de declaraţii. Noi ne aşteptăm să fie undeva în jur de 800.000. Este o declaraţie pe care persoanele fizice trebuie să o depună anual.
Sper ca gradul de depunere să fie foarte mare şi îmi doresc bineînţeles şi ca gradul de conformare voluntară la plată în cazul peroanelor fizice să depăşească aşteptările noastre. Dacă anul trecut am încasat undeva la 1,5 miliarde ca urmare a acestei declaraţii 212, sperăm ca anul acesta să depăşim 2 miliarde de lei”, a declarat Lucian Ovidiu Heiuş.
De asemenea, ANAF recomandă ca Declaraţia unică să fie depusă prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv prin intermediul serviciului “Spaţiul privat virtual” (SPV) sau pe site-ul https://www.e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată.