Este obligatoriu până pe 25 mai! Se aplică în toată România. Toți românii trebuie să știe

oameni

SURSA FOTO: Dreamstime

În 2023, aceste categorii de persoane fizice vor trebui să depună declarația unică. ANAF recomandă ca acest lucru să se facă prin mijloace electronice de transmitere la distanță.

Declaraţia Unică (DU) privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) va trebui depusă până la data de 25 mai 2023.

Cum se completează și se depune declarația unică?

ANAF recomandă a aceasta să se depună prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, și anume:

  • prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual” (SPV);
  • pe site-ul https://www.e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată.

Pentru completarea și depunerea declarației unice, contribuabilii pot solicita sprijin:

  • apelând Serviciul central de asistență telefonică a contribuabililor Call – center,      la numărul de telefon 031.403.91.60;
  • prin      e-mail,      accesând      Formularul      de      contact      disponibil  pe portal  şi în serviciul Spațiul Privat Virtual.

De asemenea, pe pagina de Facebook a ANAF și pe canalul de Youtube vor fi publicate materiale video referitoare la descărcarea, completarea și depunerea DU.

Mai multe informații pot fi găsite și aici.

Categoriile de contribuabili care sunt obligați să depună declarația unică

Declarația unică trebuie depusă de următoarele categorii de contribuabili.

  • profesionişti, astfel cum sunt reglementaţi de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi persoanele fizice care obţin venituri exclusiv din drepturile de autor şi drepturile conexe care au beneficiat de:
  • indemnizaţia prevăzută la art. 3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 282/2020, cu modificările şi completările ulterioare;
  • indemnizaţia prevăzută la art. 6 alin. (1) lit. a) şi b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2021 pentru stabilirea unor măsuri de protecţie socială a angajaţilor şi a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităţilor economice, determinate de situaţia epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, cu modificările ulterioare;
  • indemnizaţia prevăzută la art. 6 alin. (1) lit. a) sau lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 2/2022 privind stabilirea unor măsuri de protecţie socială a angajaţilor şi a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităţilor economice, determinate de situaţia epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările ulterioare.