Statul a stabilit un termen limită pentru fermierii care vor să obțină subvenții. Aceștia mai au timp să depună cererile până pe 7 iunie. Funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vor trece printr-o perioadă destul de încărcată.
Informații utile pentru fermierii care vor să obține subvenții de la stat. Aceștia mai au cinci zile, până pe 7 iunie, să depună cerere de plată. Ulterior, niciun document nu mai poate fi înregistrat, nici măcar cu penalități de întârziere.
Fermierii care vor subvenții trebuie să se grăbească
Astfel, funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vor trece printr-o perioadă destul de încărcată.
În ziua de joi, 30 mai, procentul depunerilor era de 81%. Totuși, erau înregistrate diferențe mari între județe, în funcție de specificul lor.
Un procent mai mic era înregistrat în județele care fie au exploatații mari care au lăsat depunerea cererii pe ultima sută de metri, fie au un număr mai mare de ferme zootehnice.
Pentru acestea din urmă, depunerea a început mai târziu. Totodată, o serie de condiții la ecoscheme, precum PD-27, au fost clarificate abia săptămâna aceasta.
În momentul în care campania de depunere a cererilor de plată va fi încheiată, suprafața înregistrată la plată ar trebui să fie cel puțin cea de anul trecut, de 9,95 milioane de hectare.
APIA a prelungit în 2023 campania de depunere a cererilor
Amintim că APIA a prelungit în 2023 campania de depunere a cererilor fără penalizări cu două săptămâni. Astfel, în loc de 15 mai, ultima zi de depunere a fost 31 mai, dată la care au fost raportate 755.810 cereri preluate de sistem.
Totuși, acest număr este așteptat să fie mai mic în acest an din cauza comasării suprafețelor, în special, însă suprafața declarată trebuie să fie cel puțin la fel de mare.
Directorul executiv al APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă, a oferit mai multe informații. Acesta a subliniat că primele verificări pentru fermieri vor demara la APIA după data de 7 iunie, ultima zi când fermierii mai pot cere plăți europene și din bugetul de stat pentru acest an.
„Imediat după 7 iunie, pe toată perioadă lunii se desfășoară controlul administrativ adică se confruntă datele înregistrate de fermieri în baza de date a APIA, sistemul integrat de administrare și control, unde pot apărea acele inconsistențe cum ar fi suprapuneri, supradeclarări, etc. În momentul în care acest control administrativ se efectuează la nivel național din acel soft, automat la o săptămână, maxim 10 zile, primim aceste date, venim cu clarificări cu fermierii, și au posibilitatea fără a fi penalizați beneficiarii, să vină cu aceste clarificări, lămuriri. Adică dacă ai o suprapunere, vine unul dintre cei care au depus și își retrage suprafața, se poate întâmpla să greșească. Deci vine, își retrage suprafața fără a fi penalizat”, a declarat Ovidiu Săvâșcă, în cadrul unui interviu pentru Radio Mureș.