Ce trebuie să știe salariații despre concediu și zile libere? Codul Muncii prevede multe reguli clare, stabilind obligații atât pentru angajator, cât și pentru angajat. În primul rând, legea din România stabilește că dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
Acest drept nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.
Codul Muncii stabilește reguli clare pentru concediu
În al doilea rând, durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare. Durata efectivă se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective de muncă aplicabile.
Simultan, concediul de odihnă se efectuează în fiecare an, arată Codul Muncii.
Vor beneficia de cel puțin zile 3 lucrătoare în plus la concediu salariaţii care lucrează în condiţii grele, periculoase sau vătămătoare.
De acest drept beneficiază și nevăzătorii, alte persoane cu handicap şi tinerii în vârstă de până la 18 ani.
De asemenea, salariatele care urmează o procedură de fertilizare „in vitro” beneficiază anual, de un concediu de odihnă suplimentar, plătit, de trei zile.
Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă în caz de forţă majoră
Potrivit legii, concediul de odihnă poate fi întrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective.
Un alt aspect important este că angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă în caz de forţă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenţa salariatului la locul de muncă.
Simultan, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă, în cazul unor evenimente familiale deosebite.
Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv…
Salariații au dreptul și la concedii fără plată pentru rezolvarea unor situaţii personale.
Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale.
Salariatul este obligat să efectueze concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Salariaţii au dreptul să beneficieze și de concedii pentru formare profesională
Amintim că salariaţii au dreptul să beneficieze și de concedii pentru formare profesională. Acestea sunt acordate la cerere. Concediile pentru formare profesională se pot acorda cu sau fără plată.
Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai dacă absenţa salariatului ar prejudicia grav desfăşurarea activităţii.
Cererea de concediu fără plată pentru formare profesională trebuie să fie înaintată angajatorului cu cel puţin o lună înainte de efectuarea acestuia şi trebuie să precizeze data de începere a stagiului de formare profesională, domeniul şi durata acestuia.