Diabetul de tip 2 este o afecțiune semnificativă, numărul bolnavilor crescând dramatic în ultimele decenii. Este unul dintre motivele pentru care cercetătorii analizează tot mai atent problemele care stau la baza acestei tendințe.
Diabetul de tip 2 este o afecțiune semnificativă, numărul bolnavilor crescând dramatic în ultimele decenii. Este unul dintre motivele pentru care cercetătorii analizează tot mai atent problemele care stau la baza acestei tendințe.
În ultimii 40 de ani, numărul persoanelor cu diabet tip 2 a crescut, de la aproximativ 100 de milioane, la peste 500 de milioane, cu creșteri similare ale problemelor de sănătate asociate, cum ar fi obezitatea și riscul de boli cardiovasculare, scrie Eatingwell.
Unul dintre factorii care stau la baza acestei tendințe pare să fie alimentația necorespunzătoare, potrivit unui nou studiu asupra diabetului de tip 2.
Cercetătorii au analizat date din 184 de țări, colectate între anii 1990 și 2018, extrăgând statistici din bazele de date de sănătate publică, studii anterioare și înregistrări demografice.
Găsirea unor modalități inteligente de a echilibra consumul de carbohidrați
O alimentație proastă ar putea reprezenta până la 14,1 milioane de cazuri de diabet de tip 2 identificate în 2018, a descoperit echipa. Această cifră reprezintă aproximativ 70% din noile diagnostice la nivel global.
Experții susțin că găsirea unor modalități inteligente de a echilibra consumul de carbohidrați este esențială pentru gestionarea bolii.
Prin urmare, multe dintre felurile de mâncare pe care le consumă cei diagnosticați cu această boală trebuie să înlocuiască un procent din carbohidrați cu alte ingrediente, fără a elimina complet carbohidrații.
De exemplu:
- Zahărul din ceai trebuie redus la o singură linguriță
- Orezul poate fi preparat din aproximativ o treime orez și două treimi de orez proaspăt de conopidă pentru a obține volum
- Dacă vă place lasagna, jumătate din cantitatea de paste poate fi înlocuite cu fâșii de vinete
Gătiți acasă dacă aveți diabet de tip 2
Persoanele cu diabet tip 2 ar trebui să evite să mănânce alimente gata preparate. Gătitul de la zero este cel mai bun mod de a evita carbohidrații, mai ales că multe produse procesate conțin adaos de zaharuri.
Carbohidrații rafinați, precum orezul alb, sunt digerați rapid, provocând creșteri ale zahărului din sânge. Deoarece gemoglobina glicolizată (HbA1c) măsoară glicemia medie din ultimele 3 luni, creșterile semnificative pot crește media generală. Carnea procesată conține aditivi și sodiu, care ar putea contribui la o sănătate metabolică precară prin declanșarea inflamației.
Ce este diabetul de tip 2 și cum poate fi prevenit
Diabetul de tip 2 apare atunci când organismul nu produce suficientă insulină sau celulele nu o pot utiliza aşa cum trebuie.
Acest tip de diabet este cel mai frecvent întâlnit la persoanele adulte (între 90 şi 95% din totalul cazurilor diagnosticate). Este asociat cel mai adesea cu obezitatea, înaintarea în vârstă, istoricul familial şi inactivitatea fizică. Printre copii și adolescenți diabetul de tip 2 este destul de rar.
Un studiu publicat în „Annals of Internal Medicine” sugerează că administrarea unui supliment de vitamina D poate ajuta la prevenirea dezvoltării diabetului zaharat de tip 2 la persoanele cu prediabet.
Pentru studiu, cercetătorii au analizat trei studii clinice care au studiat impactul suplimentelor cu vitamina D asupra riscului de diabet de tip 2. Cercetătorii au descoperit că, timp de trei ani, 22,7% dintre participanții care au luat vitamina D au dezvoltat diabet de tip 2, în timp ce 25% dintre cei care au luat placebo au ajuns la diabet.