Este obligatoriu pentru proprietarii de locuințe. Anunț pentru cei 3 milioane de clienți ai Electrica

economisire energie

SURSA FOTO: Dreamstime

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunță discuții importante pentru facilitarea accesului clienților Electrica la asigurările obligatorii de locuințe. Acest parteneriat ar putea aduce un beneficiu semnificativ pentru milioane de români.

Electrica ar putea oferi clienților săi acces mai rapid la polițele de asigurare obligatorii pentru locuințe, facilitând protecția împotriva dezastrelor naturale. Discuțiile sunt în desfășurare, vizând simplificarea procesului birocratic pentru cei peste 3 milioane de abonați ai companiei.

Electrica ar putea oferi clienților acces la polițele de asigurare obligatorii pentru locuințe

Gabriel Avrămescu, prim-vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, a anunțat că instituția pe care o reprezintă continuă să colaboreze cu Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) pentru creșterea gradului de acoperire al polițelor de asigurare. În prezent, doar 23% dintre locuințele din România sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale, un procent considerat insuficient.

„Atunci când vorbim despre creșterea gradului de cuprindere, care în prezent este undeva la 23% din locuințele construite în România, trebuie să discutăm în primul rând despre campaniile de informare. ASF are de șapte ani un parteneriat cu PAID, în ceea ce privește promovarea în toate regiunile țării a conștientizării. Anul acesta, va începe chiar luna aceasta, în județul Ilfov, cu partenerii de la CJ Ilfov, și vom ajunge în toate regiunile.”, a declarat Avrămescu.

Avrămescu a subliniat, de asemenea, importanța colaborării cu autoritățile locale pentru extinderea gradului de acoperire a asigurărilor. Acestea dispun deja de instrumente necesare, grație modificărilor legislative recente.

„Cred că e nevoie și de implicarea autorității locale, care au deja create, prin modificările din anii anteriori, instrumentele necesare. Am văzut că acolo autoritatea locală s-a implicat foarte mult(…) Cred că este extrem de important ca și societățile de asigurare să vină cu pachete, care, în afară de polița obligatorie, să stimuleze și încheierea de polițe facultative, care să cuprindă și alte riscuri asigurate. Am avut discuții și cu reprezentanții PAID.”, a afirmat acesta.

Un alt pas important în acest sens este discuția cu furnizorii de utilități, precum Electrica, pentru a oferi clienților acces mai facil la asigurările PAD.

„Am început discuții cu reprezentanții furnizorilor de utilități. Prima discuție pentru a facilita accesul cât mai rapid al oamenilor la PAID este cu Electrica Furnizare.

Ei au peste 3 milioane de abonați. Vrem, împreună cu PAID, să facilităm tot procesul birocratic, astfel încât să avem canale de distribuție (n.n.: a polițelor obligatorii) cât mai bune”, a adăugat Avrămescu.

Detalii despre polițele obligatorii de asigurare PAD

În România, asigurarea locuinței împotriva dezastrelor naturale este obligatorie prin lege. Această poliță este emisă exclusiv de PAID, iar acționarii sunt societăți private de asigurare.

Există două tipuri de polițe disponibile: polița de tip A, pentru locuințele din materiale moderne, și polița de tip B, destinată caselor din materiale mai puțin rezistente. Prima costă 130 de lei pe an și acoperă daune de până la 100.000 de lei, în timp ce a doua, la un preț de 50 de lei pe an, oferă o acoperire de până la 50.000 de lei.

Discuțiile cu furnizorii de utilități, precum Electrica, urmăresc simplificarea accesului la aceste polițe, asigurând astfel protecția unui număr mai mare de români.

Necesitatea creșterii acoperirii asigurărilor

Vicepreședintele ASF, Sorin Mititelu, a evidențiat importanța creșterii gradului de acoperire a asigurărilor obligatorii de locuințe, în special în contextul schimbărilor climatice.

„Este important să asigurăm atât stabilitatea financiară a sistemului de asigurări, cât și protecția cetățenilor atunci când aceștia se confruntă cu riscurile generate de schimbările climatice. Nu putem evita aceste evenimente nedorite, dar putem administra efectele riscului, prin acele instrumente care ne ajută să ieșim din aceste situații speciale, pentru a asigura protejarea la nivel individual, dar și la nivelul unor comunități întregi”, a declarat Mititelu.

În prezent, doar aproximativ 23,7% dintre locuințele din România sunt asigurate, ceea ce subliniază necesitatea unor măsuri suplimentare pentru informarea proprietarilor cu privire la beneficiile asigurărilor PAD. Proiectele de parteneriat cu furnizorii de utilități, precum Electrica, ar putea facilita creșterea acestui procent.