Garda de Mediu Iași îi verifică pe proprietarii de terenuri. Aceștia trebuie să respecte mai multe reguli, potrivit legii din România. În caz contrar, vor primi amenzi semnificative.
Proprietarii de terenuri trebuie să respecte mai multe reguli
O astfel de regulă arată că persoanele care dețin pământuri trebuie să elimine ambrozia, în cazul în care planta crește pe terenurile lor. Potrivit specialiștilor, aceasta provoacă alergii grave, distrugerea buruienii devenind astfel obligatorie.
Locuitorii din Iași au depus în 2024 au depus un număr mare de reclamații la Garda de Mediu. Reclamațiile îi vizează pe cei care nu respectă legea privind eliminarea ambroziei de pe terenurile lor.
Planta trebuie distrusă de toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții, unde au fost descoperite focare de infestare.
Buruiana trebuie distrusă într-un anumit termen
Aceștia sunt obligați și să informeze, în scris, autoritatea administrației publice locale pe raza căreia se află terenul infestat.
Amintim că buruiana trebuie distrusă într-un anumit termen. Aceasta trebuie distrusă data de 15 aprilie și până la data de 30 iunie.
Reprezentanții de la Garda de Mediu Iași urmează să verifice reclamațiile depuse de cei nemulțumiți.
Se pot da amenzi cuprinse între 750 și 5.000 de lei
În cazul în care ambrozia nu este eliminată, se pot da amenzi cuprinse între 750 și 5.000 de lei pentru persoanele fizice. Amenzile sunt cuprinse între 5.000 și 20.000 de lei pentru persoanele juridice.
Conform specialiștilor Agenției pentru Protecția Mediului, metodele recomandate pentru prevenirea, combaterea și distrugerea ambroziei sunt cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcție de locul și suprafața infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea în cazul unor suprafețe izolate sau discuiri pe terenurile agricole.
Cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de suprafața solului
Pentru ca lucrările de combatere să fie cât mai eficiente, cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de suprafața solului, în vederea distrugerii tuturor ramificațiilor care pornesc din tulpina principală.
În caz contrar, se distruge doar tulpina principală. Astfel, restul ramificațiilor se dezvoltă, înfloresc și produc polen.