Noi obligații pentru românii care trăiesc în străinătate. Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, a dat chiar acum toate detaliile.

În cadrul unei dezbateri susținute la Iași, care a vizat prevenirea abandonului şcolar, Gabriela Firea a anunțat că Ministerul pe care îl conduce a înființat o direcție care se va ocupa împreună cu autorităţile locale de copiii care au rămas în România şi ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate.

Ministrul Familiei susține că există nenumărate cazuri în România în care părinții au plecat în străinătate și i-au lăsat pe cei mici în grija bunicilor, care între timp nu mai au suficiente resurse finaciare pentru a avea grijă de aceștia.

40.000 de copii au fost lăsați în grija unor persoane care nu se mai descurcă financiar

Gabriela Firea susține că deși sunt cazuri în care părinții trimit într-adevăr bani din străinătate acasă, există și alte cazuri în care copiii nu au niciun fel de sprijin financiar.

Ministrul Familiei precizează că la nivel național în prezent există astfel de 40.000 de situații în care cei care îi au în girjă pe copii nu se mai pot descurca din punct de vedere financiar.

„Aceşti copii au rămas aici cu bunici care între timp au îmbrătrânit sau nu mai au resurse financiare. Nu mă refer la cazurile fericite în care părinţii au plecat la muncă şi trimit lunar bani, astfel încât copiii, chiar dacă sunt lipsiţi de prezenţa şi iubirea părinţilor, au totuşi bani pentru a-şi cumpăra rechizite, haine sau alimente.

Noi avem 40.000 de astfel de situaţii, în care copiii au fost lăsaţi în grija unor persoane care sunt binevoitoare dar nu se mai descurcă”, a declarat Firea.

Românii care locuiesc în străinătate vor avea o nou obligație în fața autorității locale

În acest sens, ministrul Familiei anunță o nouă obligație pentru românii care locuiesc în străinătate. Mai exact, fiecare familie va fi obligată să anunțe autoritatea locală cu privire la persoana în grija căreia va rămâne copilul.

„Fiecare familie va trebui să anunţe autoritatea locală în grija cui lasă copilul şi care este persoana responsabilă să aibă grijă de acel copil”, a completat Firea.

Ministrul susține că dacă toți părinții care trăiesc în străinătate vor face acest lucru pentru copiii lor, abandonul școlar va putea fi evitat și totodată, cei mici vor putea fi și ei ajutați.

„Trebuie să fie o persoană sau două persoane care să îşi asume în faţa autorităţilor grija pentru acel copil. Va duce la eradicarea acestui fenomen atât de grav, pe de o parte abandonul şcolar, iar pe de altă parte familii care lasă copiii în plasament pentru că nu au posibilitatea să le asigure traiul zilnic”, a mai adăugat ministrul Familiei, Gabriela Firea.