Ce trebuie să mănânce femeile aflate la menopauză pentru a-și păstra silueta și a se menține sănătoase? Mihaela Bilic a dezvăluit secretul unui siluete veșnic tinere.
Ce trebuie să mănânce femeile la menopauză?
Ce trebuie să mănânce femeile aflate la menopauză pentru a-și păstra silueta și a se menține sănătoase? Potrivit Mihaelei Bilic, femeile trebuie să fie atente la aportul caloric.
O femeie tânără, activă, ar trebui să consume între 1800-2000 de calorii pe zi. Din cauza încetinirii metabolismului la menopauză, 1600 de calorii pe zi ar fi suficiente. Uneori, chiar mai puțin, în special dacă femeia respectivă a urmat des cure de slăbire în trecut. Dietele repetate pot reduce cheltuielile calorice, ceea ce poate face ca metabolismul uman, deja afectat, să devină și mai lent în perioada menopauzei.
În perioada menopauzei, femeile nu trebuie să renunțe complet la mâncărurile preferate, dar ar trebui să fie atente la consumul de zahăr și grăsimi. De exemplu, ar trebui să aleagă o tartă cu fructe în loc de un tort de ciocolată, cartofi la cuptor în loc de cartofi prăjiți, mușchi în loc de ceafă și unt cu 40% grăsime în loc de 80% grăsime. Fiecare calorie contează.
Femeile aflate la menopauză ar trebui să reducă consumul de grăsimi animale. Pentru a preveni creșterea nivelului de colesterol și trigliceride din sânge, ar trebui să opteze pentru uleiuri vegetale și să le folosească cu moderație, având în vedere că orice tip de grăsime are 9 calorii pe gram. Ar trebui să evite mezelurile, tocăturile, carnea împănată, cașcavalul și produsele de patiserie.
„Evitați prăjeala ca mod de a găti și preferați grătarul, cuptorul sau fierberea înăbușită. Înlocuiți cât mai des carnea cu peștele. Peștele este un aliment dietetic prin definiție, iar peștele gras conține acizi grași nesaturați omega-3 cu rol protector cardiovascular și de creștere a HDL-ului, fracțiunea ”bună“ din colesterol”, a zis ea.
Despre menopauză
Menopauza nu este o afecțiune medicală, ci o etapă naturală din viața fiecărei femei. De obicei, menopauza survine între vârsta de 40 de ani – 55 de ani. Totuși, există cazuri în care femeile pot experimenta menopauza înainte de vârsta de 40 de ani. Există situații în care menopauza poate apărea și după vârsta de 55 de ani. În aceste situații, femeile ar trebui monitorizate cu atenție deoarece prezintă un risc crescut de cancer de sân și pot avea modificări la nivelul mucoasei uterine. Momentul apariției menopauzei este influențat de factori genetici și de starea de sănătate a ovarelor.
Există situații în care menopauza poate apărea brusc, cu oprirea bruscă a menstruației. În alte cazuri, menstruația poate înceta progresiv, devenind din ce în ce mai rară, apărând la intervale de 2-3 luni sau chiar mai rar. Etapele menopauzei:
- Perimenopauza. Această etapă este caracterizată de perioada care precede menopauza și în care organismul se adaptează și se pregătește pentru menopauză. Menstruația devine neregulată, putând să întârzie sau să lipsească complet timp de câteva luni.
- Menopauza. Se consideră că o femeie a intrat în menopauză atunci când nu a avut menstruație timp de 12 luni consecutive, indicând o dereglare a ciclului menstrual.
- Postmenopauza. Această etapă se referă la perioada care urmează după instalarea menopauzei. În acest interval, simptomele menopauzei devin mai rare și mai puțin intense.