Patriarhia Română a transmis joi un comunicat în care precizează modul în care se vor desfășura evenimentele liturgice prilejuite de sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile). Conform documentului, acestea au loc într-un context special, cu respectarea regulilor sanitare în vigoare, având în vedere pandemia de coronavirus.
Astfel, începând cu ora 08.30 se va oficia slujba de binecuvântare a ramurilor de salcie şi finic. Ulterior, aceste ramuri, împreună cu iconițe și pachețele cu anafură, vor fi împărțite la „Baldachinul Sfinților” credincioșilor prezenți, transmite Patriarhia Română.
Apoi, începând cu ora 09.30, va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească la Altarul Mare de vară al Catedralei Patriarhale, se mai arată în documentul transmis. De asemenea, dacă vremea va fi nefavorabilă, Sfânta Liturghie arhierească va fi oficiată în interiorul Catedralei Patriarhale, cu participarea unui număr de maximum 70 de credincioși, respectându-se toate regulile sanitare în vigoare.
Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc, duminică, în condiţiile stării de alertă, Floriile, zi care aminteşte de intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulţimi de oameni cu ramuri de finic.
Recomandările Patriarhiei Române privind slujbele din perioada Sărbătorilor Pascale
Amintim că, în cursul zilei de marți, Patriarhia Română a transmis o serie de recomandări privind organizarea slujbele în perioada Sărbătorilor Pascale. Aceste recomandări sunt adresate tuturor unităţilor de cult din România ale Bisericii Ortodoxe Române.
Recomandările Cancelariei Sf. Sinod au în vedere că starea de alertă a fost prelungită pe întreg teritoriul ţării pentru o nouă perioadă de 30 de zile, începând cu data de 13 aprilie 2021.
Totodată, acestea ţin cont de prevederile Ordinului comun al Ministrului Sănătăţii şi al Ministrului Afacerilor Interne nr. 1.103/95/2020 pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcaşele de cult, distanţa minimă de siguranţă şi măsuri sanitare specifice pentru desfăşurarea activităţilor religioase.
Sursă foto: doxologia.ro