CNAIR a comunicat noile prețuri ale rovinietei pe 2023. Informațiile de mai jos sunt importante pentru toți șoferii din România. Uite cum se verifică valabilitatea rovinietei și ce se întâmplă cu șoferii care nu plătesc taxa de drum.
Obligativitatea rovinietei s-a stabilit prin OUG 15/2002, în care se menționează faptul că taxa trebuie achitată pentru ca autoturismele să poată fi utilizate pe drumuri expres, drumuri naționale, drumuri naționale secundare și principale, dar și autostrăzi.
Cei care nu achită rovinieta sunt amendați cu sume între 275 de lei și 11.900 de lei, în funcție de categoria autovehicului. Pe parcursul a 30 de zile, un șofer poate fi amendat o singură dată pentru neplata rovinietei.
Pentru a verifica existența sau valabilitatea rovinietei este nevoie de numărul de înmatriculare și seria de șasiu a autoturismului.
Cum se verifică valabilitatea rovinietei
Pe site-ul CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) există o secțiune creată special pentru a putea verifica rovinieta.
Poate fi văzut dacă există rovinietă în baza numărului de înmatriculare și a seriei șasiului autoturismului pentru care se efectuează verificarea respectivă.
Există numeroase site-uri și aplicații pe care se poate verifica valabilitatea unei roviniete: erovinieta.ro, site-ul celor de la CNAIR, este doar unul din ele.
Rovinieta poate fi cumpărată online pe site-ul erovinieta.ro, dar și pe alte site-uri special dezvoltate și autorizate de CNAIR. Bineînțeles că șoferii pot plăti taxa de rovinietă și prin SMS la numărul 7500.
Există și posibilitatea plății rovinietei la Poșta Română sau în benzinăriile Rompetrol, OMV Petrom, Socar, MOL sau Lukoil.
Cine este scutit de la plata rovinietei
Sunt exceptate de la regulă mașinile cu numere provizorii, pentru o perioadă limitată, pe orice drum public.
De asemenea, nu plătesc rovinietă persoanele cu handicap, care condus o mașină adaptată celor aflați în această situație.
Totodată, nu este obligatorie plata rovinietei pentru autoturismele care aparțin de anumite autorități și instituții ale statului.
Ministerul Afacerilor Interne;
Ministerul Apărării Naționale;
Administrația Națională a Penitenciarelor;
Serviciul de Pază și Protecție:
Serviciul de Informații Externe;
Serviciul Român de Informații;
Inspectoratul Național pentru Controlul Transportului Rutier;
Serviciile de Ambulanță;
Crucea Roșie;
Compania Națională pentru Drumuri și Autostrăzi.
Prețurile rovinietei, în mai 2023
Rovinieta valabilă un an, pentru un autoturism categoria A, costă 138,43 de lei (28 de euro).
Prețul ajunge, pentru vehiculele de transport marfa cu MTMA mai mare sau egală de 12 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv) la suma de 5.982,12 lei, pentru 12 luni.