Oricui îi place varza murată, iar gospodinele nu concep să treacă toamna pe lângă ele fără să pună varza la acrit în butoaie sau borcane. Deși mesele românilor sunt pline cu acest preparat tradițional, mai ales iarna, puține persoane știu că ar trebui să bem și zeama verzei murate.

Unii oameni beau zeama de la varza murată doar după o petrecere cu prea mult alcool, însă este recomandat să consumăm acest lichid oricând deoarece beneficiile sale asupra organismului nostru sunt impresionante.

Consumată în a doua zi de Crăciun, zeama de varză te ajută să treci cu bine după cârnații și sarmalele grase pe care le-ai consumat în ziua de Crăciun.

Secretul sănătății se ascunde în butoiul cu varză murată

Zeama de la varza murată este bogată în vitamine, antioxidanţi, săruri minerale, fermenţi şi enzime. De aceea, ți-am scris câteva efecte pozitive care apar când bei acest lichid acrișor.

– previne constipaţia şi uşurează tranzitul intestinal: dizolvă două lingurițe de sare grunjoasă în 250 ml de zeamă de varză murată și bea acest amestec dimineața, înainte de micul-dejun;

– ajută inima: acest produs tradițional românesc este indicat persoanelor care suferă de tensiune scăzută. Oamenilor hipotensivi li se recomandă consumul zilnic de zeamă de varză murată;

– te scapă de hemoroizi: dacă ai probleme cu hemoroizii, să știi că există un tratament naturist. Bea 100 ml de zeamă încălzită, de trei ori pe zi înainte de masă, iar durerile și disconfortul vor dispărea treptat.

În plus, trebuie să știi că varza murată este cunoscută nu doar pentru gustul său, cât și pentru beneficiile ei nutriționale.

Beneficiile varzei murate

Conform medicului nutriționist, Florin Ioan Bălănică, varza murată din butoi sau borcan revitalizează şi tonifiază organismul. Este singurul aliment în care se găseşte multă vitamină B 12, dar şi minerale, precum magneziu, acid folic, potasiu, fier și iod. Aceste substanțe chimice au rol de catalizator și încetinesc procesul de îmbătrînire. În plus, ele protejează sistemul nervos şi împiedică pierderile de memorie.

„Sărurile minerale, fermenţii şi enzimele apărute din procesul de fermentaţie, precum şi vitamina U, vitamina antiulceroasă, care se distruge prin fierbere, transformă această zeamă într-un adjuvant nutriţional în tratarea bolilor ulceroase.

Conţine foarte multe fibre şi de aceea ajută tranzitul intestinal. Consumul regulat de zeamă de varză murată poate ajuta la normalizarea digestiei, dar şi la prevenirea constipaţiei. Recomand pacienţilor care doresc să scadă în greutate să consume varză şi zeamă de varză murată, pentru că stimulează arderea grasimilor şi normalizează apetitul″, a spus Florin Ioan Bălănică.