Cum putem avea o imunitate puternică în sezonul rece? Un cunoscut nutriționist ne spune ce alimente trebuie consumate
Așadar, nutriționistul Mihaela Bilic a explicat la Pro Tv cum ne putem avea o imunitate puternică în sezonul rece. Aceasta a precizat că avem nevoie de 4 elemente pe care le regăsim în pește, fructe, legume, nuci și semințe.
„Dieta pentru un sistem imunitar competent se bazează pe 4 elemente, care vin din mâncare. Acizii grași omega 3 au efect antiinflamator. Nu pot fi sintetizați de organism. Există în grăsimea de pește și în semințe.
De aici, recomandarea să mâncăm pește măcar de 2 ori/săptămână. Vitaminele antioxidante A, C și E se opun ruginirii organismului, și implicit îmbolnăvirii.
Ca să faceți plinul de antioxidanți, consumați legume și fructe de toate culorile, nuci și semințe”, a declarat Mihaela Bilic.
Sistemul imunitar poate fi afectat de stres și de alimentație
Mihaela Bilic a atras atenția cu privire la stresul zilnic și la alimentație. Medicul nutriționist spune că aceste elemente sunt importante și au un efect imediat asupra sistemului imunitar.
”La nivelul intestinului, la nivelul acestei microbiote despre care vorbim, zahărul are rol negativ. Stresul și alimentația afectează sistemul imunitar. Microbiota a fost definită ca un organ de sine stătător.
Microbiota înseamnă miliarde de bacterii cu care noi conviețuim. Două kilograme din greutatea unui om de 60 de kilograme sunt reprezentate din bacteriile acestea benefice care ne populează organismul.
Dacă nu ținem cont de aceste bacterii, atunci ne scade imunitatea și rezistența la boli. Acest „organ” imunitar”. 70% din imunitatea noastră trăieşte în intestin.
Organismul nostru e populat cu aceste bacterii, dacă noi nu le hrănim nu mai aveam această armată biologică ce ne apără. Noi ne naștem sterili la nivelul intestinului”, spune aceasta.
Mihaela Bilic precizează că cei mici ar trebui să mănânce cât mai multe alimente diferite, subliniind că aceștia ar trebui să mănânce, zilnic, 15 alimente.
În plus, medicul nutriționist spune că avem nevoie de suplimente, mai ales după ce urmăm un tratament cu antibiotice.
”Copilul trebuie să intre în contact cu cât mai multe alimente diferite. Trebuie să aibă contact cu 15 alimente, zilnic. Avem o alimentație plină şi sănătoasă, dar câteodată,mai ales după un tratament cu antibiotice, avem nevoie de aceste suplimente ca să întregim culturile bacteriene care au fost distruse.
Suplimentele cu acele probiotice sunt cele mai benefice metode de a ne dezvolta şi a ne întări imunitatea pentru că nu au niciun efect secundar. Noi le dăm în ideea în care o parte din acele bacterii se vor coloniza, vor rămâne în intestin pentru că inclusiv cu vârsta diversitatea acestor bacterii benefice scade din cauza vârstei, din cauza stresului.”, spune aceasta.
Dezechilibrarea microbiotei
Mihaela Bilic a mai spus că produsele care fermentează sunt foarte pentru pentru a păstra echilibrul microbiotei, precizând că borșul și drojdia sunt bune în acest sens.
”Stresul, pe lângă zahăr şi o alimentaţie excesiv de bogată în proteine şi săracă în carbohidraţi pentru că mor de foame dacă nu le hrănim. Nu realizăm că carbohidraţii ne hrănesc aceste bacterii, avem stresul, antibioticele.
Tot ce aducem în intestin ne dezechilibrează această microbiotă. Produsele care fermentează sunt foarte benefice. Avem borşul, drojdia, care la fel sunt foarte bune”, a declarat Mihaela Bilic, la „Vorbeşte lumea”.
Sursă foto: Dreamstime