Cercetările arată că o dietă echilibrată, bogată în alimente bogate în nutrienți, este una dintre cele mai bune modalități de a susține sănătatea imunitară.
Este obligatoriu să consumi aceste alimente
Deși niciun aliment nu poate „întări” în mod magic imunitatea, anumite alimente oferă nutrienți care pot ajuta sistemul imunitar să funcționeze cât mai bine.
Iată șase cele mai bune alimente recomandate de experți pentru susținerea funcției imunitare, conform Eatingwell.
Cum afectează nutriția sistemul imunitar
O dietă sănătoasă, bine echilibrată, bogată în vitamine, minerale și antioxidanți, poate ajuta să vă mențineți sistemul imunitar. Dincolo de „întărirea” imunității, scopul este de a furniza corpului nutrienții esențiali în anotimpul rece.
Potrivit National Institutes of Health (NIH), vitaminele, mineralele și antioxidanții din anumite alimente ajută la întărirea apărării imunitare și la reducerea inflamației, contribuind la construirea unei fundații mai puternice pentru o sănătate excelentă.
De exemplu, vitamina C ajută la stimularea formării anticorpilor pentru a lupta împotriva bolilor, în timp ce vitamina A ajută la menținerea țesuturilor și a pielii sănătoase, ca protecție împotriva infecțiilor.
„O dietă echilibrată, bogată în nutrienți care susțin imunitatea susține răspunsurile imune optime, ajutând organismul să răspundă eficient la factorii de stres zilnic și la potențialele infecții”, spune medicul Trista Best.
Cele mai bune 6 alimente pentru sistemul imunitar
Citrice
Portocalele, lămâile și grapefruiturile sunt surse excelente de vitamina C, un antioxidant care susține producția de celule imunitare și protejează celulele de stresul oxidativ.
„Vitamina C este cheia funcției imune, în special în producerea și susținerea celulelor imune precum limfocitele și fagocitele”, explică Best. Citricele conțin și flavonoide, care acționează ca antioxidanți și ajută la combaterea daunelor radicalilor liberi.
Iaurt
Iaurtul este bogat în probiotice, acele bacterii benefice care pot susține sănătatea intestinală. Deoarece aproximativ 70 până la 80% din celulele imunitare se află în intestin, menținerea unui microbiom intestinal sănătos este crucială pentru funcția imunitară.
„Probioticele din iaurt ajută la diversificarea bacteriilor „bune” din intestin, creând o apărare mai puternică împotriva agenților patogeni”, explică medicul.
Pentru un sprijin imunitar maxim, optați pentru iaurt etichetat cu „culturi vii și active” și alegeți soiuri simple, neîndulcite, pentru a evita zaharurile adăugate.
Asociați iaurtul simplu cu fructe de pădure proaspete.
Usturoiul
Usturoiul a fost folosit de secole în medicina tradițională pentru proprietățile sale antimicrobiene și antiinflamatorii. Conține alicină, un compus care conține sulf și despre care studiile sugerează că oferă beneficii de susținere a sistemului imunitar.
„Usturoiul conține compuși precum alicina care pot ajuta la reducerea severității și a duratei bolilor”, spune Best. „Conține, de asemenea, compuși cu sulf care susțin procesele naturale de detoxifiere ale organismului, ajutând indirect imunitatea”, explică ea.
Încorporați usturoiul proaspăt în sosuri și supe.
Cartofi dulci
Cartofii dulci sunt bogați în beta-caroten, un precursor al vitaminei A, esențială pentru funcționarea sistemului imunitar.
„Vitamina A menține sănătoase țesuturile și pielea, două bariere critice împotriva infecțiilor”, explică medicul. „Un singur cartof dulce mediu oferă mai mult decât valoarea zilnică recomandată de vitamina A, fibre, potasiu și vitamina C, fiind o alegere bună pentru sprijinul imunitar”, adaugă ea.
Legume verzi
Spanacul și broccoli furnizează vitaminele A, C și E.
De asemenea, legumele verzi conțin folat, un nutrient care susține producția de celule, inclusiv celulele imunitare. Antioxidanții protejează celulele de stresul oxidativ, în timp ce vitamina A promovează sănătatea pielii, o linie primară de apărare împotriva agenților patogeni.
Migdale
Migdalele sunt bogate în vitamina E, un alt antioxidant care susține funcția imunitară prin protejarea membranelor celulare de stresul oxidativ. „Vitamina E este esențială pentru protejarea celulelor imune de deteriorare”, spune Best. În plus, migdalele conțin grăsimi sănătoase care îmbunătățesc absorbția vitaminelor liposolubile, inclusiv vitaminele A și E.
Condimentul-minune
Deși nu este un aliment în sine, acest condiment merită un loc în dieta de iarnă. Dincolo de aroma și gustul reconfortant, scorțișoara are proprietăți antimicrobiene și poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge, fiind un adaos perfect pentru băuturile și mâncărurile de iarnă.