Foarte mulți români se confruntă cu probleme de sănătate din aceste cauze! Un studiu a arătat ce greșeli fac majoritatea românilor în alimentație.
Un studiu efectuat de Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză arată că 4 din 10 români nu mănâncă dimineața iar peste 50% nu au suficientă energie din cauza alimentației nesănătoase.
„Pe lângă o alimentaţie sănătoasă, trebuie să ţinem cont şi de hidratare şi de respectarea orelor de odihnă. O alimentaţie nesănătoasă pe termen lung are efecte devastatoare. Se apreciază că aproximativ 80 % din bolile societății moderne sunt generate de un stil de viață nesănătos și de o alimentație nesănătoasă. Vorbim în primul rând despre apariţia bolilor degenerative cardiovasculare. Totodată, să nu uităm că bolile cardiovasculare ocupă locul întâi ca mortalitate în România. Apoi, mai vorbim şi despre boli neurodegenerative, precum boala Parkinson sau boli metabolice, precum obezitatea.”, a spus medicul Ruxandra Constantina, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.
O altă concluzie îngrijorătoare a acestui studiu este și că unul din patru copii este supraponderal.
Care sunt rezultatele studiului
În urma acestui studiu, s-a constatat că 4 din 10 români nu iau micul dejun. De asemenea, numai 3 din 10 români beau 2 litri de apă pe zi. Drept consecință a acestor comportamente nesănătoase, 46% dintre români nu au suficientă energie și se confruntă cu probleme digestive sau irascibilitate din cauza alimentației incorecte.
Trebuie reținut că există o legătură între cancerul de colon și rect și alimentația nesănătoasă, bazată pe fast-food, prăjeli, carne roșie. La femei, alimentația nesănătoasă este în legătură cu cancerul mamar.
Statisticile arată că 52% dintre respondenți sunt lipsiți de vlagă, 49% sunt irascibili, 45% se confruntă cu probleme digestive, iar 41% cu dureri de stomac.
Mulți români nu iau micul dejun și nu beau suficientă apă
În ultima vreme, a devenit o modă să nu mai luăm micul dejun. Nutriționiștii sunt însă de părere că această masă este un extrem de importantă, peste care nu trebuie să sărim, deoarece ceea ce mâncăm dimineața se va consuma pe tot parcursul zilei. Potrivit acestora, un sendviș cu piept de pui făcut în casă, brânză/cașcaval, măsline, roșii și ardei este un mic dejun perfect.
O altă problemă este că românii nu consumă suficientă apă pe parcursul zilei. Aceasta contribuie la reglarea tensiunii arteriale, prin urmare, consumul redus de apă poate duce la apariția hipertensiunii. De asemenea, apa ajută și tranzitul intestinal. Aproximativ 80% din populația României suferă de constipație. Rinichii au și ei nevoie de apă. Prin aceștia eliminăm toxinele din corp, iar dacă nu bem suficientă apă, urina va fi concentrată, astfel apărând infecțiile urinare sau litiaza.
Potrivit studiului, numai 3 din 10 români beau 2 litri de apă pe zi, care este cantitatea recomandată. 4 din 10 români beau între 1 și doi litri, 2 din 10 beau aproximativ 1 litru, iar 1 din 10 români bea mai puțin de 1 litru de apă pe zi.
Apa trebuie consumată în funcţie de temperatură, de vârsta, de activitate. Un litru şi jumătate minim de apă în perioada iernii este recomandat. Se poate prepara, de asemenea, o apă organică, pentru mai bine absorbită şi reţinută la nivel celular.
Se adaugă o linguriţă, chiar două dintr-un sirop natural de fructe de pădure, care conţine şi antioxidanţi şi ne creşte şi imunitate. Se pune şi lămâie, astfel obținând o limonadă excelentă.
Și ceaiurile sunt foarte sănătoase. În această perioadă, este foarte bun ceaiul de hibiscus, cel verde, ceaiul de soc, care ne hidratează şi ne încălzesc. Apa trebuie să rămână totuși de bază.
Alimentele care ajută pentru o stare de bine sunt acele alimente care conţin acizi graşi Omega 3. Produsele apicole ne energizează. Pudra de cacao conţine și ea antioxidanţi.
Un consum insuficient de apă, ca și o alimentație incorectă, creează probleme în organism, iar pentru a le preveni este necesar să cunoaștem riscurile pe care le aduc cu sine obiceiurile noastre.
Conform studiului CIPRA factorii care afectează direct calitatea vieții românilor sunt alimentația, sportul, somnul, echilibrul dintre viața personală și cea profesională și răsfățul cu moderație.