Este obligatoriu să mânânci mereu aceste alimente. Nici nu știi cât de bine pot face organismului

alimente, mancare

SURSA FOTO: Dreamstime

De multe ori, când uităm un nume sau unde am pus un anumit lucru, suntem tentați să dăm vina pe lipsa somnului sau pe stilul de viață și factorii de mediu. Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că alimentația joacă un rol extrem de important în sănătatea creierului.

O alimentație bună pentru susținerea memoriei și a funcției creierului încurajează un flux sanguin normal către creier, așa cum se întâmplă cu dietele pentru protejarea inimii. Cercetările au descoperit că dieta mediteraneană poate ajuta la menținerea unei bune sănătăți și vitalități a creierului.

Tot mai multe dovezi asociază alimente precum cele din dieta mediteraneană cu o funcție cognitivă, memorie și o vigilență mai bune, potrivit Eatright.

Mâncarea hrăneşte creierul, aşa cum hrăneşte şi corpul. Ceea ce mâncăm şi bem ne afectează performanţele fizice şi intelectuale, deopotrivă. Creierul este un organ care iubește zahărul, mai exact glucoza. De aceea, are nevoie permanentă de oxigen, energie şi glucoză.

Grăsimile sunt şi ele importante, pentru că, în proporţie de 70% creierul este grăsime. Pentru a funcţiona eficient are nevoie de anumite tipuri de grăsimi esenţiale care conţin componente ale membranelor neuronale.

Iată principalele alimente de care creierul are nevoie:

Puneți accent pe legume

Legumele (cele verzi în mod special) oxigenează activitatea cerebrală și îmbunătțesc funcția cognitivă. Adăugarea unor legume adecvate, în special a celor crucifere – broccoli, varză, spanac, poate ajuta la îmbunătățirea memoriei. De asemenea, sfecla roșie este bogată în antioxidanți. Când se consumă suc de sfeclă bogat în nitrați atât creierul, cât și mușchii, primesc mai mult oxigen, creând astfel un mediu perfect pentru „antrenarea” cortexului somatomotor.

Creierul iubește fructele de pădure

Creierului îi place glucoza și are nevoie de ea. Fructele de pădure sunt bogate în antioxidanți, îmbunătățesc memoria și puterea de concentrare, ameliorează comunicarea dintre neuroni, reduc inflamația din creier, ajută neuronii să formeze noi conexiuni. Ca și cireșele, sunt o sursă de antocianine și alte flavonoide care pot susține funcția de memorie. Vitamina C din portocale este un puternic antioxidant care ajută la combaterea radicalilor liberi care afecteaza funcționarea optimă a creierului.

Luați-vă o cantitate adecvată de acizi grași Omega-3

Esențiali pentru o bună sănătate a creierului, acizii grași omega-3, acidul docosahexaenoic sau DHA în special pot ajuta la îmbunătățirea memoriei. Fructele de mare, algele și peștele gras – inclusiv somonul, tonul roșu, sardinele și heringul – sunt unele dintre cele mai bune surse de acid gras omega-3, DHA.

Adăugați în alimentație și nuci

Cunoscute pentru un impact pozitiv asupra sănătății inimii, nucile pot îmbunătăți și funcția cognitivă.

Deși nu există nicio garanție că aceste alimente vă vor ajuta să vă amintiți unde ați pus cheile, de-a lungul timpului ele pot menține sănătatea creierului.